Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Kamercommissie start adviesronde over schuilhokken Afdrukken E-mailadres

De Raad voor Dierenwelzijn en de gewesten moeten eerst hun advies geven over een wetsvoorstel om hokken te verplichten voor dieren die in de winter in de kou in weiden staan. Dat besloot de Kamercommissie Volksgezondheid dinsdag na een debat over een voorstel van Magda De Meyer (sp.a). Voor haar moeten dieren die buiten gehouden worden een schuilhok hebben, waar alle dieren van één wei gelijktijdig in kunnen.

In het wetsvoorstel staat dat het hok in kwestie een "droog ligbed" en water moeten hebben. Als dat niet kan, dan moeten de dieren tussen 1 november en 1 april binnenblijven. Bovendien moeten alle veehouders aan de prikkeldraad van hun weide hun naam en adres uithangen, zodat iedereen weet van wie de dieren zijn die daar staan. .

Nathalie Muylle (CD&V) formuleerde de belangrijkste kritieken. "Plaatsing van schuilhokken is een bevoegdheid van de gewesten aangezien het om ruimtelijke ordening gaat. De vraag is nog maar of de vergunningverlenende overheid zal toestaan dat het agrarisch gebied vol schuilhokken wordt geplaatst. Als alternatief wordt verwezen naar natuurlijke beschutting, maar hoe kan je dan een droog ligbed garanderen?"

Muylle wijst er op dat koeien, schapen en paarden veel meer last hebben van hitte en hagel dan van doordeweeks winterweer. "Maar daar komt het wetsvoorstel niet aan tegemoet", luidde het. Ze kant zich ook tegen het uithangen van de naam van de boer: "Pseudo-controlediensten zoals GAIA en BLID kunnen dan meteen de eigenaars lastig vallen en bovendien kunnen ook veedieven hun voordeel doen met openbare identificatiegegevens".

De Commissie besloot dinsdag om een serie adviezen te vragen aan de Raad voor Dierenwelzijn en de gewesten. Daardoor is het voorstel voor maanden van de politieke agenda. Dezelfde beslissing nam ze overigens voor een voorstel van Guido De Padt (VLD) om het blokstaarten van paarden opnieuw toe te laten.

Bron: Gazet van Antwerpen