Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Dieren in de hitte Afdrukken E-mailadres

Sinds deze morgen heeft BLID al verschillende oproepen, uit verschillende regio’s gekregen betreffende dieren die in de aanhoudende hoge temperaturen verblijven. Het meest worden paarden gesignaleerd die zonder schaduw op de weide staan.

Voor paarden, pony's, koeien, geiten en schapen is schaduw toch aangewezen. Zorg ervoor dat de dieren kunnen schuilen voor de zon onder bomen of in schuurtjes en laat ze zeker niet aangebonden staan. Dat beperkt de bewegingsruimte van de dieren zodat ze niet in staat zijn om verkoeling te zoeken in de schaduw. Dieren kunnen zeer gevoelig zijn voor zonneslag.

Voor schapen is het ook nuttig dat deze zijn geschoren. Schapen die nu nog moeten worden geschoren, scheert men best niet in de felle zon. De dieren zouden kunnen verbranden.

Voor honden is het belangrijk dat ze zo weinig mogelijk vervoerd worden in warme auto's. Honden achterlaten in een auto is op dit moment helemaal uit den boze, de dieren raken dan oververhit en gaan dood. Zorg voor voldoende water en schaduw en maak niet te lange en intensieve wandelingen met de hond. Let ook op dat de ondergrond waar men op wandelt niet te warm aanvoelt, zodat de poten van de honden niet verbranden. Honden die graag zwemmen kunnen in veilig water gerust afkoeling zoeken. Wel moet men opletten dat er geen botulisme is aangetroffen.

Voor katten is het probleem minder, die zoeken wel een schaduwplekje in de tuin. Zorg wel dat ze genoeg drinken hebben.

Voor knaagdieren is het erg belangrijk dat de hokken, die gewoonlijk buiten staan, in de schaduw worden gezet. Dieren van deze soort die met deze temperaturen de hele dag in de brandende zon staan, overleven het wellicht niet.
Uiteraard is genoeg drinkwater voor alle dieren aangewezen!

BLID nam al contact op met de dienst dierenwelzijn, die van mening is dat schaduw zeker niet nutteloos is.

Update 26-06-2010

De oproepen voor dieren zonder drinkwater op de weide, blijft stijgen bij BLID. Tientallen telefoons hebben we deze voormiddag al gekregen van mensen die zulke voorvallen willen melden aan BLID. Ook het FOD dierenwelzijn is op de hoogte van het probleem en krijgt net de zelfde oproepen.

Medewerkers van BLID proberen op sommige plaatsen de brandweer in te schakelen, om dieren op de weide van drinkwater te voorzien. Maar het is geen lachertje om alles rond te krijgen. Politie is niet onmiddellijk beschikbaar om mee de vaststellingen te doen en dit is wel nodig om de oproep van de brandweer te verantwoorden.

Het is aangeraden een grote bakkuip op de weide te plaatsen, dit bevat toch al gauw 200 liter water. Een paard drinkt tussen de 20 en 40 liter water per dag, soms zelfs meer. Zijn behoeften variëren al naar gelang het voer dat hij krijgt, het werk dat hij doet en, natuurlijk, al naar gelang de heersende temperatuur. Is het buiten warm, zal hij meer drinken dan wanneer het buiten maar 10 graden is. Een paard moet veel drinken. Er moet dus onder alle omstandigheden voor worden gezorgd dat hij voldoende te drinken krijgt.

We willen alle burgers oproepen, die dieren zonder drinken zien staan contact te nemen met de politie via 101, zodat er vaststellingen kunnen worden gedaan. En dan vinden we het maar meer dan normaal dat de politie de brandweer vraagt om voor drinkwater te zorgen.

Sommige brandweerkorpsen rekenen voor deze interventies niks aan, andere dan wel. Het verschild van gemeente tot gemeente, maar de rekening kan steeds worden gepresenteerd aan de eigenaar, want dieren zonder drinken laten staan is een inbreuk op de wetgeving voor dierenwelzijn.