Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Ex hondenfokkers Sint-Lievens-Houtem vragen beperking van dierenverbod Afdrukken E-mailadres

Isidoor V. (47) en zijn vrouw Marijke V. (39) de eigenaars van de gesloten hondenfokkerij uit Sint-Lievens-Houtem hebben het hof van beroep gesmeekt om weer dieren te mogen houden. "Honden kweken willen ze nooit meer", klonk het. "Maar het verbod om helemaal géén dieren te mogen houden, is broodroof, want wij zijn landbouwers."

De eigenaars werden in maart dit jaar door de rechter in Oudenaarde veroordeeld nadat er een hele reeks inbreuken was vastgesteld in hun hondenkennel in Sint-Lievens-Houtem. Ze kregen een boete van 2.750 euro en mogen drie jaar lang geen enkel dier houden. "Pure broodroof", pleitte hun advocaat donderdag op de rechtbank. "Ze mogen nu ook geen koeien meer houden. Ze erkennen dat er fouten gemaakt zijn met de kennel, maar ze verdienen hun kost als landbouwer. Door dat verbod om dieren te houden neemt men hun inkomsten af."

Het koppel wil een straf met uitstel en een afzwakking of schrapping van het verbod. "We willen nooit meer honden kweken", maakten de beklaagden duidelijk aan het hof. "Maar wij zijn nog steeds onze investering in die kennel aan het afbetalen en kunnen nu ook niks meer doen op de boerderij." Hun advocaat weerlegde nauwkeurig alle overtredingen en haalde ook zwaar uit naar het personeelslid van de hondenfokkerij dat met de klachten naar BLID was gestapt. Na de melding bij BLID, is er dan een grootschalig onderzoek gestart door het FOD dierenwelzijn, met de sluiting tot gevolg.

Het openbaar ministerie wil echter, net als burgerlijke partijen, dat het dierenverbod behouden wordt. “Dit moet een signaal zijn naar iedereen die inbreuken pleegt op het dierenwelzijn” vindt BLID - voorzitter Dirk Blanchart. Uitspraak wordt begin december verwacht.