Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Veel dieren op ondergelopen weiden Afdrukken E-mailadres

Tot gisterenavond laat (zaterdagavond), is BLID overstelpt met telefonische meldingen, waar dieren in ondergelopen weiden stonden. De meldingen kwamen uit heel Vlaanderen kwamen, het ergst was de Denderstreek en Vlaamse Ardennen. De meldingen waren zowel voor paarden, koeien en schapen, al is het verdrinkinggevaar voor deze laatste het ergst.

Sommige weiden die we zelf bezocht hebben, zagen we dat de dieren zich hadden samengetroept, waar het nog een stukje droog was, maar heel lang zal dit ook niet hebben geduurd, want het water bleef maar stijgen. We hopen dat vandaag zondag, de eigenaars van dieren, waar de weide is omgetoverd tot een waterplas, het nodige zullen doen om hun dieren op het droge te krijgen.

We weten uit ervaring dat het water in gebieden langs de Dender en Schelde, die ons het meest bekent zijn en andere rivieren, heel lang kan blijven staan, zelfs tot twee weken na de zondvloed. Daarom is het aangeraden, de dieren er zo vlug mogelijk weg te halen. Men kan ze niet bijvoederen en het is zeker niet gezond, om met de hoeven lang in het nat te staan.

Alle dieren waar de mensen ons voor contacteren, kunnen we niet bezoeken, en daarom vragen we de mensen contact op te nemen met het noodnummer 101. Indien er geen gevolg wordt gegeven aan de oproep, mogen de mensen ons dit melden en steken wij als organisatie de druk even wat hoger. Dieren moeten ook worden geholpen in dit noodweer.
BLID pleit ook al jaren dat dieren, na 1 november niet meer op de weide zouden mogen verblijven, tot de winter is gepasseerd. Volgens Anne-Marie Vangeenberghe van de boerenbond, zouden nu de meeste landbouwers hun dieren al van de weide gehaald hebben, verklaard ze in Het Nieuwsblad op zondag. Maar we zijn er zeker van dat dit een uitspraak is, zonder dat ze zich van de toestand is gaan vergewissen.

BLID was vandaag (zondag) heel de namiddag actief in de streek rond Affligem, Liedekerke en Denderleeuw en heeft dieren uit het water laten halen. Vier paarden en enkele koeien waren door laattijdig optreden van de eigenaars, door het water omsingelt. We willen zeker ook de politie en de Civiele Bescherming Liedekerke bedanken voor hun medewerking.

DSC_2503

DSC_2517

DSC_2548