Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Schrijnende toestand met paarden te Moerkerke Afdrukken E-mailadres

Woendag in de vooravond ontdekten vrijwilligers van BLID een schrijnende toestand, met paarden te Moerkerke - Damme. Op een vervallen boerderij, werden één volwassen hengst en één veulen dood aangetroffen. De hengst lag graatmager, op een modderige oprit en in de stal vonden we het veulen.

 

DSC_2675

Vijf andere paarden staan op een modderige weide, en vertonen eveneens ondervoeding. In een geparkeerde afgedankte vrachtwagen, vonden we een pony opgesloten. Het dier was aangekocht op de veemarkt van Sint-Lievens-Houten en was sinds 12 november, niet eens uit de vrachtwagen gekomen, dit konden we vernemen in het buurtgesprek. Dit betekent dat het dier al twee weken, staat opgesloten in een donkere ruimte.

DSC_2691

Het waren passanten, aan de vervallen hoeve, die al een tijdje onraad vermoeden, betreffende het dierenwelzijn. De toestand is er erg en schrijnend. Het pand is niet geschikt voor het houden van acht paarden. Er kan niet worden gezorgd, voor de nodige stalling voor alle dieren.

DSC_2683

We hebben dan ook meteen laten ingrijpen. Nog op het zelfde ogenblik, zijn er vaststellingen gebeurd door het FOD dierenwelzijn, met bijstand van de politie PZ Damme/Knokke-Heist. Het was inspecteur- dierenarts Henri Decraemere, die de vaststellingen verrichte en onmiddellijk de nodige maatregels opgelegde, in het welzijn van de dieren.

De eigenaar beweerde tegenover BLID, dat het paard ziek was en niet meer wou eten. Inderdaad een dier kan ziek worden, maar indien men geen verbetering vaststelt, wordt er verwacht dat men laat ingrijpen door een dierenarts, en het dier niet laat lijden. ‘Het paard dat we vonden was gewoon een skelet. Hoe het veulen aan de dood is gekomen weten we niet. Hoe men dit zover laat komen, begrijpt BLID – voorzitter Dirk Blanchart niet eens. Het wordt steeds erger en erger, en het blijft dweilen met de kraan open'.

We verwachten ook dat het dossier op de rechtbank komt. Personen die met deze ingesteldheid, dieren willen houden kan niet, ze moeten worden gestopt.