Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Veemarkt Sint-Lievens-Houtem Afdrukken E-mailadres

Ook dit jaar waren we terug aanwezig op de jaarlijkse winterjaarmarkt van Sint-Lievens-Houtem onze thuisbasis. Een jaarmarkt gekoppeld aan een veemarkt, met de aanvoer van honderden paarden, pony’s en runderen, die er twee dagen zouden moeten verblijven, maar eigenlijk amper de markt zien.

Vooral de runderen worden aangevoerd en onmiddellijk verkocht en terug opgeladen, al is de veemarkt op 11 & 12 november. Men zou dit moeten verplichten dat alle dieren er zeker twee dagen moeten verblijven, enkel zo kunnen deze tot rust komen. Want men mag niet vergeten dat vanop deze veemarkt sommige dieren nog een lange reis staat te wachten zelfs tot Italië!  

Dit jaar was de veemarkt op een nieuw aangelegd en aangepast marktplein. Inbreuken op huisvestiging waren uit den boze, overal was er overvloedig ligstro aanwezig. Ook was er ook meer ruimte tussen de bezoekers en de dieren. Zodat dronken marktbezoekers minder werden geconfronteerd met de dieren en hun rust niet konden verstoren.

Al is het stokgebruik met geweld fel afgenomen de laatste jaren, toch zijn er nog steeds veehandelaars die het moeilijk afleren liggende dieren aan te tikken met de stok of schoenen en soms nog in de geslachtsdelen. Als je hierover een opmerking maakt, krijg je onmiddellijk de vraag van hoe het anders moet.

Uiteraard blijven we de vraag stellen over het nut van deze veemarkt? Oude boeren zijn aan het uitsterven en jonge boeren komen er amper bij, dus zouden er hier nog runderen worden verkocht voor onze eigen landbouwbedrijven? En zeker wat de paarden betreft, wie een kwaliteitspaard koopt, koopt het wellicht niet op deze veemarkt, hebben we al vaker gehoord.