Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Dierenliefhebbers rollen ruziënd over straatstenen Afdrukken E-mailadres
woensdag 25 april 2012 07:13

Vandaag in de krant GAZET VAN ANTWERPEN op vraag van de nieuwe groepering!

Antwerpse inspecteurs van BLID geven hun ontslag en richten eigen inspectiedienst op

Net nu er een lawine aan klachten over dierenverwaarlozing is, rommelt het bij de Belgische Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn BLID. De Antwerpse afdeling scheurt zich af na een conflict met oprichter Dirk Blanchart.

Zes Antwerpse inspecteurs, onder wie de hoofdinspecteur van BLID voor de regio Antwerpen, hebben na een onenigheid hun ontslag gegeven bij de vrijwilligersorganisatie BLID.

Ze willen nu zelf de nieuwe dierenbeschermingsorganisatie vzw Meldpunt Dierenverwaarlozing Inspectiedienst opstarten.

Roland De Zutter, die drie jaar lang voor BLID overal in het Antwerpse uitrukte, wil niet veel uitleg kwijt over de afscheuring. "Ondanks onze andere visie in aanpak, willen wij in de toekomst nog constructief samenwerken met BLID."

De Belgische Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (BLID) werd in 2003 opgericht door Dirk Blanchart, een ex-Veeweyde-inspecteur. In tien jaar tijd groeide deze organisatie in Vlaanderen uit tot het meldpunt nummer 1 voor klachten, zeker als het over landbouwdieren gaat.

"De Antwerpse kliek opereerde solo-slim, ze hielden geen rekening met ons huishoudelijk reglement", zegt Blanchart. "Zo namen zij soms hun eigen dierenarts of hoefsmid mee als ze vonden dat een paard lange hoeven had. Ze zegden dat wij die kosten dan maar op de eigenaar moesten verhalen. Maar dat gaat allemaal zomaar niet. Een dierenbeschermingsdienst kan enkel vaststellingen doen en de eigenaar terechtwijzen. Geeft de eigenaar geen gevolg, dan schakelen wij de politie of de dienst Dierenwelzijn in."

 Inspecteurs

Blanchart wenst zijn collega's succes, maar zegt dat ze zich net als BLID aan hun bevoegdheden zullen moeten houden. Volgens Eric Van Tilburgh, celhoofd Dierenwelzijn van de federale overheidsdienst Volksgezondheid, mag iedereen een dierenbeschermingsdienst oprichten en zich uitgeven voor inspecteur. "Maar de bevoegdheid van zulke inspectiediensten is onbestaande.

Je moet het meer als een hobby zien. Een waardevolle hobby weliswaar, want ze nemen ons heel wat werk uit handen. Die vrijwilligers doen een eerste screening. Als wij klachten via diensten zoals BLID doorkrijgen, weten wij meestal dat het om ernstige gevallen gaat."

 Processenverbaal kunnen enkel worden opgesteld door de politie en door de inspecteurs van Volksgezondheid, afdeling Dierenwelzijn.

 "Alleen onze mensen hebben de bevoegdheid tot inbeslagnames of herbestemming van de dieren", legt Van Tilburgh uit. "Kosten kunnen enkel verhaald worden op de eigenaar, als er een pv is en het parket besluit om de zaak aanhangig te maken bij de rechter. Tegenwoordig gebeurt het ook vaak dat een klacht over dierenwelzijn wordt afgehandeld met een administratieve boete."

 

BRON: Concentra


Reageer via facebook

Laatst aangepast op woensdag 25 april 2012 08:56