Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Bond legt beslag op duiven hulpbehoevende Afdrukken E-mailadres

De duiven van de hulpbehoevende man die voor enkele dagen uit zijn huis in de Bosstraat werd ontzet, werden woensdagnamiddag door leden van de Belgische Duivenbond in beslag genomen. Dat gebeurde op verzoek van de dierenbeschermingsorganisatie BLID, die wou verhinderen dat de beestjes worden afgeslacht.

 

"Op 17 oktober hadden we al aan de Belgische duivenbond gevraagd om een hokcontrole te doen omdat we hadden vastgesteld dat er niet-geringde duiven rondvlogen op het erf van de betrokken persoon en omdat we toen al zagen dat er sprake was van verregaande verwaarlozing", zegt Dirk Blanchart van BLID. "Daar werd niet onmiddellijk op gereageerd. Nu we vernamen dat de familie van de man de dieren wou afslachten omdat de behandeling door een dierenarts te duur zou uitvallen, voelden we ons als dierenorganisatie verplicht op te treden. We verwittigden ook de burgemeester van Haaltert, die op ons verzoek bereid was om de duiven door een veearts te laten inslapen. Bovendien deden we nog eens een oproep naar de Belgische Duivenbond en die is in laatste instantie dan toch op de proppen gekomen."

77 duiven
Bij nader toezien zaten er niet minder dan 77 duiven op de verschillende hokken. Daarvan waren er 40 niet-geringd. Een groot aantal waren verdwaalde duiven die andere eigenaars toebehoorden. Van de 12 duiven die op zijn hoklijst stonden die officieel was overgemaakt aan de Belgische Duivenbond, vielen er nog slechts een paar te bespeuren.

"De inspecteurs lieten de dieren nu in beslag nemen. Op die manier zullen die waarvan de eigenaars bekend zijn, nog terechtkomen, de andere dieren zullen door een veearts een spuitje krijgen om hun leven te beëindigen. We vinden het best dat de duivenbond opgetreden is maar we hebben toch ook vragen waarom het zo lang duurde vooraleer de inspecteurs werden uitgezonden", zegt Blanchart. "Wellicht zijn er nog wel hokken waar tientallen illegale reisduiven vertoeven. Anderzijds hebben we ook begrip voor het slachtoffer dat nu in het ziekenhuis wordt verzorgd: de man was allicht niet meer in staat zijn hokken op een goede manier te beheren."