Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

BLID-actie tegen boer die runderen buiten laat staan Afdrukken E-mailadres

Militanten van de Belgische Landelijke Inspectiedienst voor Dierenwelzijn (BLID) hebben zaterdagavond iets na middernacht actie gevoerd aan een boerderij in Peizegem (Merchtem) omdat de boer circa 25 runderen onbeschut buiten had laten staan. De Merchtemse burgemeester had hem tot zaterdag tijd gegeven voor de dieren een beschutte oplossing te vinden.

"De runderen stonden nog steeds in de wei wat ingaat tegen de wet van 1 maart 2000 op het houden van landbouwdieren. Deze bepaalt dat dieren zich buiten moeten kunnen beschermen tegen slechte weersomstandigheden. Al jarenlang laat deze boer iedere winter zijn dieren buiten staan, ondanks protest van buurtbewoners en verenigingen van dierenbescherming. Omwille van de zeer wisselende klimatologische omstandigheden in ons land is dit onverantwoord", aldus Dirk Blanchart (BLID).

Burgemeester Eddie De Block (VLD) van Merchtem bevestigt dat hij de betrokken boer gevraagd heeft de dieren beschutting te bezorgen vóór zaterdag. Hij zal maandag de betrokken dienst op het ministerie van landbouw contacteren om te overleggen welke nieuwe maatregelen hij kan nemen. "Zaterdagnacht was het niet nodig dringende maatregelen te nemen om de dieren te beschermen omdat het regende noch vroor", aldus De Block.

Eerder maakte de politie al een PV op tegen de boer wegens dierenverwaarlozing. BLID drong afgelopen nacht aan een nieuw PV op te stellen, maar daar ging de politie volgens Blanchart niet op in.

Omdat de bewuste wet in de praktijk moeilijk toepasbaar is door politiediensten of inspecteurs voor dierenwelzijn ijvert BLID ervoor dat deze snel concreter gemaakt wordt. "De wet vermeldt immers niet in welke bescherming moet voorzien worden voor dieren die buiten verblijven. We willen daarom dat expliciet toegevoegd wordt dat hiervoor een schuilhok moet worden voorzien", aldus Blanchart.

Bron: Belga