Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Paarden bedreigd door stroming van de rivier de Maas. Afdrukken E-mailadres

Iets voor 17 uur deze avond heeft BLID melding gekregen van acht konikspaarden die vast zitten door de stroming in de rivier de Maas te Kotem(Maasmechelen).

De paarden staan op een van de eilandjes omringt door water van de Maas op Nederlands grondgebied te Meers.
De rivier Maas gaat volgens de melder zeer wild te keer en stijgt enorm.
De paarden staan al tot onder de buik in het water. Eerder oproepen van buurtbewoners naar de hulpdiensten vandaag zouden zijn genegeerd.
Onze organisatie heeft de brandweer van Maasmechelen ingeschakeld omdat de dieren dichter bij Belgie staan, ook de Nederlandse brandweer en Lid de Nederlandse dierenbescherming zijn op de hoogte gebracht.

 

De paarden zijn eigendom van Natuurmonumenten Nederland.Onze organisatie heeft deze laatste al gesproken en ze vinden het normaal dat hun dieren daar nu nog lopen. Wel spreken ze van een verrassing dat de dieren daar nu staan ingesloten door het water, het moet echter toeval zijn volgens hun beweringen.
Ook het feit dat deze dieren nu in dit gebied lopen zonder eten zoals ons word gemeld, vinden wij ongehoord dieren die nu buiten leven moeten dagelijkse bijvoeder krijgen, dit vind Natuurmonumenten Nederland niet nodig.

Volgens de laatste informatie van de brandweer van Maasmechelen is er geen gevaar voor verdrinking en staan de paarden enkel maar met de hoeven in het water.
Maar de informatie van onze medewerker ter plaatse beweren iets anders. De paarden staan al met de knieën in het water. Voor de grote paarden lijkt dit misschien nog geen direct probleem te zijn. Maar er zal waarschijnlijk niet aan de veulens zijn gedacht.

Onze inspecteurs die deze avond de dieren nog op het droge willen helpen, krijgen geen gehoor bij de brandweer van Maasmechelen. Ze vinden dat onze mensen te extreem voor dieren zijn.
We vinden dit ongehoord en het is niet omdat het maar om dieren gaat dat er geen inspanningen moeten worden ondernomen.
Ook de buurtbewoner van de Weg Naar Geneuth zijn niet te spreken over dit voorval.
De kans zit er ook in als de paarden zich deze nacht nog uit eigen wil willen verplaatsen en de verkeerde richting kiezen, automatisch in de Maas terecht komen met alle gevolgen van dien.

Update 22-01-2005

Ondernomen pogingen om de paarden op het droge te krijgen vandaag zijn mislukt.
Het water lijkt wel iets gezakt te zijn maar de paarden blijven ingesloten. Vandaag werd er met een boot door Natuurmonumenten Nederland hooi bij de paarden gebracht.
Ondertussen worden er morgenavond sneeuw en vries temperaturen verwacht in Limburg. Hopelijk blijft deze situatie niet te lang aanhouden.Want door de weinige bewegingsruimte die de dieren hebben dreigt er ook een onderkoeling van de dieren.

Update 23-01-2005

De konikspaarden aan de rivier de Maas te Maasmechelen zijn sinds deze namiddag terug op het droge. Al ruim een week zaten de paarden vast op het eiland. De paarden waren op het eiland geraakt door dat de sluizen vrijdag waren dichtgedraaid om naar een drenkeling te zoeken.Daardoor was het water zeer laag en zijn de paarden op het eiland geraakt.Wij vragen ons af waarom de sluizen niet werden dichtgedraaid om de paarden te redden uit hun benarde situatie? Is Natuurmonumenten Nederland wel begaan met hun konikspaarden?Blijkbaar onder druk van onze organisatie is er deze namiddag met kajaks jacht gemaakt op de paarden en zijn ze naar het droge gejaagd.Gelukkig want met de sneeuw in aantocht die het water zeker zou doen stijgen zag het er niet goed uit.

In het fotoarchief een foto van konikspaarden

Bent u het ook eens met ons dat het onverantwoord is paarden ongecontroleerd te laten lopen in een risicogebied van overstromingen.

Stuur dan uw ongenoegen naar Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. en stuur die ook door naar ons Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.