Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

LID vindt uitgemergelde paarden op manege. Afdrukken E-mailadres

BLID kreeg een melding in verband met een manege aan de Grotstraat in Niel Bij As. Afgelopen weekend gingen onze inspecteurs de toestand bekijken en vonden er een tiental uiterst magere paarden.

Tijdens het bezoek van de inspecteurs waren er rijlessen bezig. Verschillende paarden waren vel over been en vertoonden wonden aan de uitsteeksels van de heupen. Ook op de weide en in de stallen vonden de inspecteurs ziekelijk magere paarden.
De zomer staat voor de deur en dit betekent een zeer drukke periode voor maneges. De verwaarloosde paarden verkeren momenteel zeker niet in de conditie om deze zware inspanningen aan te kunnen!

Volgens de melding aan onze organisatie staat deze manege al jaren bekend omwille van dit soort trieste wantoestanden. Jammer genoeg werd er nooit tegen opgetreden.

BLID betreurt deze wantoestand en heeft om een dringende opvolging gevraagd bij de FOD.

BLID kreeg al eerder te maken met een soortgelijke zaak. In september 2004 trof onze organisatie namelijk sterk ondervoede paarden aan in een manege in Nederhasselt. BLID bracht toen onmiddellijk de FOD op de hoogte, die de paarden onder zijn hoede nam. Enkele paarden werden overgebracht naar een weide om te bekomen van hun uitputting.

Naar aanleiding van deze en andere wantoestanden formuleerde BLID in oktober 2004 enkele vragen over maneges aan minister van Dierenwelzijn Rudy Demotte.
BLID wil uiteindelijk tot een nieuwe wet komen zodat manegehouders die hun paarden verwaarlozen strenger aangepakt kunnen worden.

Update

Op vraag van onze organisatie bracht de FOD een bezoek aan deze manege. De eigenaar beweert dat het gaat om oude paarden die slechts sporadisch en enkel door kinderen bereden worden.

BLID verzoent zich met het feit dat er oude paarden aanwezig zijn op de manege, maar we blijven kritisch! Deze dieren mogen namelijk absoluut niet behandeld worden als gezonde rijpaarden. Want als magere paarden worden opgezadeld ligt het zadel op het bot van de rug in plaats van op een vetlaag. In combinatie met zweet veroorzaakt dit wonden op de rug van de paarden.

Onze organisatie zal de manege zeker in het oog blijven houden. Als blijkt dat de paarden misbruikt worden, zullen we niet aarzelen een klacht in te dienen wegens dierenmishandeling!