Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

BLID eist dat schapen in Tielt-Winge geschoren worden Afdrukken E-mailadres
Begin juni ontving BLID een klachtmelding in verband met een 30-tal ongeschoren schapen in een weide aan de Haksberg in Tielt-Winge.
BLID nam onmiddellijk contact op met de politie van de zone Hageland, die de eigenaar verzocht zijn schapen zo snel mogelijk te scheren. De eigenaar verzekerde de politie dat het in orde zou komen.

Maar vandaag kreeg BLID de melding dat de dieren nog steeds niet geschoren zijn. Opnieuw contacteerde onze organisatie de politie. De korpschef van de zone Hageland bevestigde dat zij de eigenaar nogmaals zullen aansporen zijn schapen te scheren.

Onze organisatie volgt deze zaak op de voet op. Als de schapen binnen enkele dagen nog niet geschoren zijn, zal BLID aan het parket van Leuven, de toelating vragen om de schapen bij hoogdringendheid door onze organisatie te laten scheren, zegt BLID – voorzitter Dirk Blanchart. Die hiermee de daad bij het woord wil stellen, voor hen die nalatig zijn met hun schapen.

BLID vestigt in deze periode extra aandacht op het scheren van schapen. Het niet-scheren van schapen bij deze hoge temperaturen kunnen we namelijk beschouwen als dierenmishandeling. Ten eerste liggen schapen die niet geschoren zijn te koken op de weide. Ten tweede lopen ze het risico op Myiasis, ook wel huidmadenziekte genoemd. Deze ziekte wordt veroorzaakt door de groene vleesvlieg, die actief is van april tot oktober. De vlieg legt eitjes in de vacht van het schaap en eens de larven zich ontpoppen, eten ze het schaap op. Hierdoor krijgt het schaap diepe wonden, diarree en kan het ernstig ziek worden, met de dood tot gevolg.

Daarnaast wil BLID iedereen aansporen voldoende drinkwater te voorzien voor dieren, zeker nu vandaag officieel de alarmfase "Hittegolf" is afgekondigd in ons land.