Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

BLID heel onverwacht actief op de Internationale Werktuigendagen te Oudenaarde Afdrukken E-mailadres

Vandaag kort na de middag werd BLID telefonisch op de hoogte gebracht van het feit dat op de Internationale Werktuigendagen te Oudenaarde, sperma zou worden afgenomen van een schaap door middel van elektronische schokken. Daarna zou een demonstratie worden geven over kunstmatige inseminatie door middel van kijkoperatie. Deze twee demonstraties zouden plaatsvinden op de stand van vzw Dag van het schaap.

BLID waarschuwde de dierengeneeskundige inspectie van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) en stuurde zelf medewerkers ter plaatse. Onze organisatie kon contact leggen met de verantwoordelijke van de vzw Dag van het schaap. Onmiddellijk werd er aan de medewerkers van BLID duidelijk gemaakt dat er geen sprake was van elektrische schokken. Het aftappen van het sperma gebeurde op natuurlijke wijze.

Na enige tijd werd de voorziene kunstmatige inseminatie, die door een dierenarts zou worden uitvoerd, afgelast. Deze inseminatie zou gebeuren via een kijkoperatie, een ingreep waarbij de dierenarts het de ooi via de buik bevrucht. De ooi wordt onder narcose gebracht tijdens de ingreep.
BLID wou zich niet uitspreken of het wel verantwoord was dit in publiek te vertonen.
Ook een aanwezige inspecteur dierenarts van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen) wilde zich niet onmiddellijk uitspreken of deze demonstratie verantwoord was.

Een kijkoperatie, al is het op een dier, blijft een medische ingreep en moet volgens BLID steriel en zonder publiek uitgevoerd worden.
BLID waarschuwde vzw Dag van het schaap dat indien ze dit toch publiekelijk zouden vertonen, ze een slecht imago zouden kunnen krijgen van omstanders die niet vertrouwd zijn met het houden van schapen.