Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Honderden dieren sterven tijdens transport Afdrukken E-mailadres

Eind juni werden op Schiphol twee vrachtwagens onderschept met daarin zo’n 1300 ernstig verwaarloosde dieren. Het gaat om damherten, kangoeroes, nandoes en vogels. Honderden dieren overleefden het transport niet.

De vrachtwagens waren afkomstig uit de Herkenrodebosstraat in Hasselt en waren bestemd voor de Verenigde Arabische Emiraten.

De transporteur lapte de wetgeving in verband met dierentransport volledig aan zijn laars. Eén van de vrachtwagens was totaal niet geschikt voor het vervoeren van dieren. En in de andere vrachtwagen zaten de dieren zo dicht op elkaar gepakt dat een derde ervan stierf. Ook de kisten waren helemaal verkeerd gemaakt. Binnenin bevonden zich kleine verstevigingsbalken waardoor vele dieren openliggende wonden vertoonden. Om nog een voorbeeld te geven: in een kist van 90 cm breed, 80 cm hoog en 2 meter lang zaten 15 damherten! En dan te bedenken dat damherten hele schichtige dieren zijn. Meestal worden ze onder verdoving vervoerd. Het is dan ook niet verbazingwekkend dat maar 30 van de 60 herten deze hachelijke uitstap overleefden.

De Algemene Inspectiedienst Dieren Nederland stelde een proces-verbaal op. De dieren werden in beslag genomen en verblijven momenteel bij het Papegaaiencentrum in Oerle.

BLID vindt dat de Nederlandse overheid gefaald heeft. Want volgens hen waren de douanepapieren helemaal in orde. Hoe kan men zoiets goedkeuren? Onze organisatie stelt zich ook vragen bij de luchthavendiensten van Schiphol. Waarom werden de dieren niet gecontroleerd? Op de luchthaven van Zaventem is er bijvoorbeeld altijd een dierenarts aanwezig om het dierentransport na te kijken.

BLID besluit uit dit voorval dat de overheidsdiensten veel strenger moeten toekijken op bedrijven die dieren transporteren! Bedrijven die op deze manier omgaan met dieren zijn het niet waardig een bedrijf uit te baten en moeten onmiddellijk worden gesloten.
Ook vinden wij dat dergelijke bedrijven in de toekomst verplicht zouden moeten worden een convenant af te sluiten met een vereniging voor dierenbescherming. Op deze manier kan er nog meer toezicht worden gehouden op het dierenwelzijn!