Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Ophokplicht zorgt voor problemen wegens te weinig ruimte Afdrukken E-mailadres

Vandaag kreeg BLID een aantal oproepen van verontruste mensen die problemen hadden met de ophokplicht.

Deze mensen vertelden ons dat ze niet over voldoende ruimte beschikken om hun gevogelte onderdak te geven en dus gedwongen zijn hun dieren op een zeer kleine ruimte te zetten. Maar de ophokplicht kan enkele maanden aanhouden en dieren zijn niet gemaakt om zo lang op een hele kleine ruimte te vertoeven een kip is trouwens een scharreldier. Kippen kunnen dan depressief en gestrest raken en elkaar aanvallen, soms zelfs met een dodelijke afloop.

Toen deze mensen ten einde raad aanklopten bij hun gemeentebestuur raadde die hen tot hun grote verbazing aan om de kippen dan maar te slachten. BLID vindt dit een zeer krasse uitspraak van de gemeentebesturen.

BLID begrijpt de maatregel van de ophokplicht en deze moet worden gerespecteerd, maar vindt niet dat gemeenten mensen kan aanraden hun dieren te slachten. Vele mensen houden kippen namelijk als sierdieren en zijn niet bereid hen te slachten. De gemeenten zouden deze mensen de kans moeten geven om hun hokken uit te breiden door een constructie bij te bouwen. Op die manier kunnen ze voldoende ruimte voorzien voor hun dieren.

Daarom vindt BLID dat de gemeenten toegeeflijker moeten zijn voor mensen die een inspanning willen doen in verband met de uitbouw van hokken, om zo het behoud van hun kippen te garanderen en dit minstens zolang de ophokplicht geldt. De constructie kan na de ophokplicht terug worden afgebroken.

Update 04 november,

BLID vraagt SP.A soepelheid bij uitbreiding kippenhokken


BLID heeft vandaag contact opgenomen met SP.A nationaal in Brussel in verband met de uitbreiding van kippenhokken als gevolg van de ophokplicht.
Vele mensen beschikken niet over voldoende ruimte om hun kippen onderdak te geven en zijn door de ophokplicht dus gedwongen hun dieren maandenlang op een veel te kleine ruimte te plaatsen.

Daarom vroeg BLID aan de SP.A of zij hun burgemeesters zouden willen aanbevelen zich soepeler op te stellen tegenover mensen die een tijdelijke uitbreiding van hun kippenhok willen uitvoeren.

De gemeenten zouden deze mensen daarom de kans moeten geven om hun hokken uit te breiden door een constructie bij te bouwen. Op die manier kunnen ze voldoende ruimte voorzien voor hun dieren.

We kozen voor SP.A omdat deze partij bij de laatste verkiezingen een duidelijk programma had rond dierenwelzijn.

Het is niet uitgesloten dat BLID volgende week ook nog andere partijen zal contacteren, maar het SP.A-hoofdkwartier toonde alvast luisterbereidheid en nam onze vraag onmiddellijk mee naar de vergadering. BLID verwacht dat er positief zal worden gereageerd.

Updates 06 november

BLID betrekt nu ook alle meerderheidspartijen

Nadat we vrijdag een eerste telefonisch contact hebben gehad met sp.a, en blijkt dat dit tijdens het weekend een zeer positieve wending nam ten voordele van de dieren, hebben we vandaag ook de andere partijen geconfronteerd met onze vraag.
Zowel VLD, als Cd&v en Spirit heeft onze vraag gekregen om hun burgemeesters op te roepen toleranter te zijn voor mensen die een uitbreiding vragen van hun kippenhok.