Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Hondenliefhebbers kiezen massaal voor de Ardennen Afdrukken E-mailadres

BLID stelt vast dat hondenliefhebbers steeds vaker kiezen voor de Ardennen om hun vakantie door te brengen. Dit heeft wellicht te maken met de tolerante houding van de horecazaken in de Ardennen tegenover toeristen met een hond.
In de Ardennen zijn weinig of geen beperkingen naar honden toe op pleinen, in straten en bossen. De oevers van de waterlopen in de Ardennen vormen op dit ogenblik een populaire trekpleister voor toeristen en hun huisdieren om afkoeling te zoeken. Zelfs hier en daar vindt men een hotel waar overnachten met de hond mogelijk is. Maar het meest populair zijn de camping en vakantiehuizen, die duidelijk laten weten “uw huisdieren ook van harte welkom”. En wat ons vooral opvalt, is dat hierbij bijna geen incidenten met honden voorvallen.

Toeristen dienen wel rekening te houden met de verplichte vaccinatie tegen Rabiës (hondsdolheid). Aangezien rabiës nog voorkomt bij in het wild levende dieren in buurland Duitsland, moeten de honden in het deel van België waar het risico op herintroductie van het virus het grootst is, ook gevaccineerd worden tegen rabiës. Deze vaccinatieplicht geldt in het gebied ten zuiden van de Samber en de Maas.

In verband met rabiës zijn de volgende maatregelen van kracht ten zuiden van de Samber en de Maas:
- Elke hond die zich bevindt op de openbare weg of in een openbare plaats of in velden of bossen, moet voorzien zijn van een halsband met plaat waarop de volledige naam en het adres van de eigenaar vermeld zijn.
- Honden moeten op kosten van de eigenaar worden ingeënt door een erkende dierenarts. Na de vaccinatie ontvangt de eigenaar een vaccinatiecertificaat en wordt de vaccinatie ingeschreven in het paspoort van het betreffende dier.

Ook honden die mee gaan kamperen in België moeten voorzien zijn van een halsband met identificatieplaatje en moeten gevaccineerd zijn, omdat er bij het kamperen meer kans is op contact met in het wild levende dieren.

Samengevat: vaccinatie tegen rabiës is verplicht voor:
- alle honden in het gebied ten zuiden van de Samber en de Maas;
- honden die mee gaan kamperen op om het even welke plaats in België;
- honden en katten die van of naar andere landen worden vervoerd.