Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Oproep naar gouverneurs en het Ministerie Vlaamse gemeenschap Afdeling Zeeschelde Afdrukken E-mailadres

BLID heeft een oproep gedaan naar de provincie gouverneurs en het ministerie van de Vlaamse gemeenschap afdeling Zeeschelde.


Aan de gouverneurs hebben we gevraagd of er op provinciaal niveau een richtlijn kan worden gegeven, naar alle korpschefs in de provincie, om eigenaars van de dieren er proberen der toe aan te zetten hun dieren beschutting te geven tegen de extreme hitte.
We hebben dit gedaan samen met de bevindingen van de federale overheid dierenwelzijn, die vinden dat dieren die bij zeer hoge temperaturen (bvb. een hittegolf) buiten staan, kunnen net als mensen last krijgen van de warmte.
Daarom is het belangrijk dat zij een plekje in de schaduw hebben, zodat ze even aan de zon kunnen ontsnappen. Een aangepast schuilhok in de weide is een goede oplossing, maar ook de natuurlijke bescherming van bomen of struiken kan voldoen. Staan dieren in een weide die op geen enkele manier schaduw biedt, dan kan men hen beter binnen houden of tijdig verplaatsen naar een andere locatie die wel beschutting biedt. Het is bovendien heel belangrijk dat de dieren beschikken over vers drinkwater, want ook zij moeten voldoende drinken bij warm weer.

Inmiddels krijgen we ook meldingen van locaties die voor onze organisatie niet zo onmiddellijk gekend en bereikbaar zijn, namelijk de grasbermen langsheen de rivieren en kanalen.
Deze worden door de Vlaamse gemeenschap verhuurd aan schapenhouders. Van die locaties heeft BLID meldingen ontvangen van schapen die zonder drinkwater zouden lopen.
Het is een hele zoektocht om de eigenaars van deze percelen te lokaliseren. Vandaar dat BLID contact heeft opgenomen met het Vlaams Administratief Centrum te Antwerpen. Die op hun beurt de dijkverantwoordelijken er attent gaan opmaken, waar er schapen lopen er even op toe te zien of er drinkwater aanwezig is.
Indien er geen drinkwater aanwezig is zullen ze de betrokken eigenaar contacteren.