Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

BLID waarschuwt voor de Hitte! Afdrukken E-mailadres

Dierenbeschermingorganisatie BLID waarschuwt voor gevolgen van de extreme hitte.
BLID wordt overstelpt met klachten en vragen van mensen over de verzorging van dieren in extreme hitte. De klachten en vragen variëren over konijnenhokken die in de brandende zon staan, dieren in de wei zonder schaduw en water, honden die worden vervoerd in oververhitte auto's.


BLID wil iedere diereigenaar vragen goed voor de dieren te zorgen en de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Voldoende water en schaduw zijn daarbij erg belangrijk.
Inspecteurs van BLID proberen tijdens deze warme dagen zoveel mogelijk extra aandacht te geven aan mogelijke misstanden. Doch vragen we ook de bevolking hun verantwoordelijkheid op te nemen tegenover de dieren en eventuele misstanden te melden aan de politie of aan onze organisatie.

Voor honden is het belangrijk dat ze zo weinig mogelijk vervoerd worden in warme auto's. Honden achterlaten in een auto is op dit moment helemaal uit den boze, de dieren raken dan oververhit en gaan dood. Zorg voor voldoende water en schaduw en maak niet te lange en intensieve wandelingen met de hond. Honden die graag zwemmen kunnen in veilig water gerust afkoeling zoeken. Wel moet men opletten dat er geen botulisme is aangetroffen.
Voor katten is het probleem minder die zoeken wel een schaduwplekje in de tuin, zorg dat ze genoeg drinken hebben.

Voor knaagdieren is het erg belangrijk dat de hokken, die gewoonlijk buiten staan, in de schaduw worden gezet en dat er voldoende water aanwezig is. Dieren die met deze temperaturen de hele dag in de brandende zon staan, overleven het wellicht niet.

Ook voor de dieren die permanent buiten in de wei staan zoals paarden, pony's, koeien, geiten en schapen is schaduw en drinkwater noodzakelijk. Zorg ervoor dat de dieren kunnen schuilen voor de zon onder bomen of in schuurtjes en laat ze zeker niet aangebonden staan. Dat beperkt de bewegingsruimte van de dieren zodat ze niet in staat zijn om verkoeling te zoeken in de schaduw. Dieren kunnen zeer gevoelig zijn voor zonneslag.Voor schapen is het ook nuttig dat deze zijn geschoren. Schapen die nu nog moeten worden geschoren, dat doet men best niet in de felle zon, de dieren zouden kunnen verbranden.