Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Verwaarlozing paarden in Maasmechelen blijft doorgaan Afdrukken E-mailadres

BLID reageert verbijsterd op de nieuwe klachten die binnenstromen over de man uit Maasmechelen die deze zomer 11 paarden liet verkommeren op een dor stuk grond. De toestand van de dieren, waaronder enkele gewonde, was zo gruwelijk dat de beelden zelfs op het VRT journaal getoond werden. Volgens de laatste berichten laat de man opnieuw 3 paarden in erbarmelijke omstandigheden, in regen, koude en wind, aan hun lot over op hetzelfde stuk grond.

“We mogen in dit geval zelfs niet eens van een weide spreken,” zegt Dirk Blanchart, Voorzitter van BLID. “Gras is er niet te vinden, de omheining is gebrekkig waardoor de paarden zich kunnen bezeren en lelijke kwetsuren oplopen. Vooral nu de winter in aantocht is, is het belangrijk dat de paarden bijgevoederd worden. Door te eten werkt hun spijsverteringsstelsel, waardoor hun lichaam warmte produceert en bestand is tegen de kou. Als er niet dringend ingegrepen wordt, wacht deze dieren hetzelfde armzalige lot als hun voorgangers.”

De man uit Maasmechelen is inderdaad niet aan zijn proefstuk toe. Op 1 augustus 2006 nam de dienst Dierenwelzijn van de federale overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu zijn elf paarden in beslag. Het ging om negen volwassen paarden en twee veulens die ernstig verwaarloosd bleken. Gezien de ernst van de verwaarlozing en de slechte gezondheidstoestand van de paarden, besloot de dienst Dierenwelzijn om de paarden definitief in beslag te nemen en te verkopen. Hierop trok de eigenaar –met het argument dat hij niet voldoende geïnformeerd was– naar de rechtbank en kon de verkoop in kortgeding tijdelijk tegenhouden. De dienst Dierenwelzijn besliste nadien om de procedure van de verkoop opnieuw op te starten. Om een nieuwe schorsing te vermijden, is de eigenaar van de paarden al een tijd geleden op de hoogte gebracht. De verkoop zal geregeld worden door het kantoor van Domeinen en penale boeten te Tongeren. Sinds de inbeslagname verblijven alle elf paarden bij particulieren, waar ze kunnen genieten van een goede verzorging en voldoende ruimte. Hun algemene toestand is dan ook zienderogen vooruitgegaan. De dienst Dierenwelzijn van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu is optimistisch over hun kansen om tegen kerstmis een nieuwe thuis te hebben.

“Langs deze weg willen wij een oproep lanceren naar de particulieren in Vlaanderen. We hopen dat zo veel mogelijk particulieren een bod zullen uitbrengen op de paarden, om te voorkomen dat deze herstellende dieren in handen zullen vallen van gewetenloze paardenhandelaars. De kans is reëel dat de voormalige eigenaar van de paarden zijn bevriende paardenhandelaars laat bieden in zijn naam. Voor deze paarden zou dat de doodsteek betekenen. Ze zijn onvoldoende hersteld om terug te keren naar hun verblijfplaats van weleer, sommige hebben nog verzorging nodig. Van de meeste paarden is de afstamming gekend, er staat een catalogus op het internet waarin de leeftijd, het geslacht en de afstamming van de paarden terug te vinden is. Mits goede zorgen en enkele maanden geduld kunnen de particulieren voor een lage prijs een goed paard aanschaffen. We hopen echt dat dierenvrienden massaal zullen aanwezig zijn en deze dieren uit de klauwen van hun voormalige eigenaar zullen redden,” aldus nog Dirk Blanchart.

De bezoekdag gaat door op 16 december, de eigenlijke verkoop op 21 december. Meer informatie is te vinden op:Patrimoniumdiensten