Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Wil CD&V oorlog met de dierenbeschermers? Afdrukken E-mailadres


De verenigingen voor dierenwelzijn en dierenrechten zijn woedend op CD&V. In het verkiezingsprogramma van CD&V staat (en dan nog onder de titel "Opkomen voor dierenwelzijn") dat de partij het verbod op het houden en tentoonstellen van honden en katten in dierenwinkels wil "herbekijken" (lees: ongedaan maken). Eerder stemde CD&V in het parlement tegen het verbod (samen met het Vlaams Belang). Een CD&V-volksvertegenwoordiger bevestigde aan een dierenhandelaar, die veroordeeld werd wegens het verkopen van zieke katten, dat zijn partij het verbod op honden en katten in dierenwinkels wil "ombuigen".

"Over ons lijk", reageren GAIA, Koninklijke Maatschappij voor Dierenbescherming VEEWEYDE, BLID, Anti Broodfok Actie, Help Animals, Blauwe Wereldketen, Het Blauwe Kruis van België, Vlaamse Vereniging voor Dierenbescherming, Nationale Raad voor Dierenbescherming, Nationale Vereniging voor Dierenbescherming, Oost-Vlaamse Vereniging van Erkende Dierenasielen (VOVEDA) en Animaux en Péril zwaar verontwaardigd.

"Dit is een provocatie aan ons adres en een kaakslag voor de vele mensen die reeds door dierenhandelaars bedrogen werden. Indien CD&V deel zou uitmaken van de volgende regering en het verbod op het houden en tentoonstellen van honden en katten in dierenwinkels werkelijk wil ongedaan maken, dan is het gegarandeerd oorlog tussen ons en die partij."

De dierenorganisaties, die samen tienduizenden leden tellen, onderstrepen dat ze op een maand tijd bijna 140 000 handtekeningen verzamelden voor het verbod. Ze hebben hun leden en sympathisanten klaar en duidelijk ingelicht over de schandalige CD&V-houding.

Het verbod op het houden en tentoonstellen van honden en katten in dierenwinkels vanaf 2009, was een paars compromis om de handel tegen te gaan in pups en kittens die ziek worden en sterven vlak na aankoop, en tegen impulsaankopen van dieren die in asielen gedumpt worden. De nieuwe maatregelen zijn ook gericht tegen de invoer van pups uit Oost-Europa. Voor de dierenorganisaties gaat het verbod niet ver genoeg, maar is het toch een belangrijke verbetering voor het dierenwelzijn. Dit teniet willen doen, zoals CD&V blijkbaar van plan is, kan dan ook absoluut niet door de beugel, beklemtonen de organisaties.

Tekst: GAIA