Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Dienst Dierenwelzijn voert campagne voor kattensterilisatie Afdrukken E-mailadres


De dienst Dierenwelzijn van de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid pleit ervoor om meer katten te laten steriliseren om zo de overbevolking in de asielen terug te dringen.

Jaarlijks stijgt de Belgische kattenpopulatie met 6%. Het zijn in de eerste plaats de katteneigenaren zelf die mee kunnen helpen. Om hen aan te sporen om hun huisdier te laten steriliseren, verspreidt de dienst Dierenwelzijn deze zomer affiches en een brochure via dierenartsen, gemeenten, asielen en aanverwante dierenorganisaties.
De medewerkers van de federale dienst Dierenwelzijn volgen reeds meer dan tien jaar de activiteiten van de dierenasielen in ons land. Het aantal katten dat in asielen belandt, schommelt van jaar tot jaar, maar blijft onaanvaardbaar hoog. Het afgelopen jaar zijn nog 35. 828 katten opgevangen. 15.161 katten waarvoor geen nieuwe eigenaar gevonden werd, moest men laten inslapen.
De oorzaak van de overvloed aan katten is hun spectaculaire voortplanting. Een kattenpaartje kan makkelijk 8 kittens per jaar voortbrengen. Na drie jaar levert dat al een kroost op van 200 kittens.
Meer en meer Belgische gemeenten nemen initiatieven om zwerfkatten niet langer naar het asiel te brengen, maar ze te vangen, te steriliseren en terug vrij te laten. Toch blijkt dit geen noemenswaardig effect te hebben op de overbevolking in de asielen. Het zijn dus in de eerste plaats de katteneigenaren zelf die mee kunnen helpen door hun kat te laten steriliseren.
Deze zomer verspreidt de dienst Dierenwelzijn een brochure Steriliseren = Beschermen om het onvruchtbaar maken van katten te promoten. In de brochure worden de verschillende “contraceptiemethoden” voor de kat voorgesteld. Een affichecampagne ondersteunt dit initiatief. De brochures worden verspreid via dierenartsen, gemeenten, dierenasielen, en aanverwante dierenorganisaties, zijn beschikbaar op de website van de federale overheidsdienst Volksgezondheid (www.health.fgov.be) of kunnen aangevraagd worden via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. .

Steriliseren=Beschermen