Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Bezoekrecht voor huisdieren in verzorgingsinstellingen Afdrukken E-mailadres

Sinds 2004 pleit dierenrechtenorganistie BLID dat er werk wordt gemaakt van een bezoekrecht van huisdieren in ziekenhuizen en verzorgingsinstellingen.
Een resolutie dat toen werd ingediend door sp-a raakte ook niet heel ver.
Aangenaam verast stellen we nu vast dat ook de Hoge Gezondheidsraad pleit in een advies voor het toelaten van gezelschapsdieren (honden en katten) tot rusthuizen, psychiatrische instellingen en instellingen voor chronische zieken.

Toch vinden wij dat dit ook moet kunnen in een ziekenhuis. Veel langdurig opgenomen patiënten in een ziekenhuis verlangen ernaar om hun huisdier eens te kunnen zien en te knuffelen. Ziekenhuizen weigeren huisdieren, meestal om hygiënische redenen, ook al is daar geen reden toe indien een aantal voorzorgen in acht genomen worden.
Het contact met het eigen huisdier dat samen met de familie op bezoek komt bij de patiënt in het ziekenhuis zou wel eens de welbevinden van de patiënt kunnen verhogen.

In een aparte kelderruimte van het ziekenhuis met onmiddellijke in- en uitgang naar buiten, kan het bezoek van een huisdier worden gerealiseerd zonder dat men andere patiënten of de hygiëne van het ziekenhuis in gevaar brengt.
Onder heel correcte afspraken met het verplegende personeel in het ziekenhuis kan aan ieder opgenomen patiënt, de kans worden geboden dat zijn familie het huisdier op afspraak meebrengt naar de speciale bezoekruimte. Voor het vertransporteren van een ziekenhuisbed naar de bezoekruimte kunnen vrijwilligers worden ingeschakeld, zoals er nu al vrijwilligers worden ingeschakeld op de palliatieven afdelingen .

Wellicht herinneren we ons nog Kirby Smeijers, de 18 jarige leukemiepatiënte die in 2005 op sterven lag, maar de strijd thuis wilde voeren waar ze waardig afscheid kon nemen van haar hond en katten. Het was Kirby haar wens thuis te kunnen sterven, maar meestal is dit niet meer mogelijk vanwege de behandeling en dan moet het hard zijn voor patiënten die hun huisdier als waardig huisgenoot aanschouwen en moeten heen gaan zonder afscheid te kunnen nemen. Meestal zien we ook eens familie van een patiënt die de hond geeft meegebracht tot op de parking of aan de ingang van het ziekenhuis. Het bewijs dat onze vraag zeker belangrijk is voor mensen die in een ziekenhuis zijn opgenomen en een huisdier hebben.

Wat willen we nu concreet?
Dat ziekenhuizen zelf al initiatieven nemen om het bezoek van huisdieren mogelijk te maken.
We willen dat er terug een adviesaanvraag wordt in gediend door de minister van volksgezondheid of de administratie, bij de Hoge Gezondheidsraad.
En er moet ook een wetgevend kader worden gecreëerd, dat men directies verplicht gezelschapdieren toe te laten in ziekenhuizen, rust- en verzorgingstehuizen, psychiatrische verzorgingstehuizen en zelfs gevangenissen.

BLID gaat nu polshoogte nemen bij de minster van Volksgezondheid, hoever de gevoeligheid van onze vraag ligt.
Ook uw menig mag u mailen naar ons. Indien we geen gehoor vinden van onze vraag bij de minster, starten we later op het jaar nog een petitie. Wilt u meewerken aan deze petitie laat het ons dan ook weten, zodat we uw later kunnen contacteren.

Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.