Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

BLID en ABA: radicaal NEEN tegen uitbreiding puppiefabriek Afdrukken E-mailadres

Dierenbeschermingsorganisatie BLID en de vzw Anti Broodfok dienen officieel bezwaar in tegen de milieuvergunningsaanvraag voor de uitbreiding van de exploitatie van een hondenkwekerij van 225 naar 445 honden in de oude varkensstallen aan Bruisbekestraat te Sint-Lievens-Houtem. In december 2004 was al eens een aanvraag indien voor 450 honden en 50 katten, doch deze werd toen afgewezen. Tegelijk vraagt BLID een uitgebreide studie aangaande de huidige leefsituatie van de opgesloten dieren, om na te gaan in welke maten de dierenrechten daar gerespecteerd worden.

“Als organisatie voor dierenwelzijn kunnen wij een dergelijke uitbreiding niet toelaten, zeker met het oog op het nakende verbod in januari 2009 dat de winkelverkoop van huisdieren aan banden legt. De puppies die in dergelijke hondenfabrieken op grote schaal gekweekt worden, vertrekken allen richting grote dierenspeciaalzaken. Zo komen ze terecht bij personen die zich laten misleiden en in volle vertrouwen een puppy aanschaffen zonder te weten tot welk ras het nu precies behoort of hoe groot het zal worden. Het is precies om dergelijke impulsaankopen tegen te gaan, dat de regering het verbod goedkeurde. Nu een uitbreiding toekennen om tot 445 kweekhonden te mogen gaan, druist lijnrecht in tegen de doelstellingen van bovenvermeld verbod,” zegt Dirk Blanchart, voorzitter van BLID.

Marc Vermesen van de vzw Anti Broodfok Actie maakt een snelle rekensom: “Laat ons ervan uitgaan dat er van de 225 honden die er nu in deze puppiefabriek zitten, 2/3 teefjes zijn. Wetende dat een doorsnee teefje gemiddeld 5 pups werpt en dit twee maal per jaar, komen we aan een totaal van 1500 pups. Deze zouden volgens de eigenaars van de puppiefabriek in goede omstandigheden verblijven. 225 moederdieren die nooit hun klein hok verlaten of in contact komen met andere mensen of dieren – zouden dat werkelijk gelukkige, levendige honden zijn die hun pups op een verantwoorde manier kunnen opvoeden? De eerste weken in een hondenleven zijn cruciaal voor de verdere levensloop en het karakter van de pup. Hoe kan een pup die opeengepakt zit tussen 1000 soortgenoten, in een afgedankte varkensstal, in godsnaam uitgroeien tot een evenwichtig dier? Want de puppiefabriek in kwestie is niet meer dan dat: een vroegere varkensstal, waar pups in de koude, kilte en duisternis geboren worden, tussen een paar duizend soortgenoten, dag in dag uit tussen het geblaf, gejank en gehuil van hun lotgenoten.”

Een verdere uitbreiding zou nefast zijn voor het welzijn van zowel de moederdieren als pups. “Indien het aantal opgedreven zou worden tot 445 volwassen honden, komen we aan een totaal bijna 3.000 pups per jaar. Hoe kunnen deze in godsnaam degelijk en diervriendelijk verzorgd worden? Laat staan de medische toestand in het oog houden… Wat gaat er gebeuren als daar bijvoorbeeld kennelhoest uitbreekt? Misschien zoals bij de kippenpest het geval was: ze allemaal gewoon afmaken? Is dit menswaardig en diervriendelijk?” vraagt Marc Vermesen zich af. “Wat men ook uit het oog verliest, is het sociale aspect van een hond. In het ene hok zit een nest Chihuahua’s, daarnaast een nest bloedhonden en aan de andere kant een nest bouviers. Wat moeten die chihuahua's meemaken in hun inprentingsfaze? Dan zijn de mensen verwonderd dat ze een agressieve of ongehoorzame hond hebben, dan begrijpen de mensen niet waarom er bijtincidenten zijn. Hoe kan het ook anders als pups van bij de geboorte getraumatiseerd worden?”

“Daarnaast stelt zich nog het probleem van de enorme invoer van pups uit het buitenland. Wat gaat er bijgevolg met de pups in de Belgische kwekerijen gebeuren, als zij niet verkocht raken?” gaat Marc Vermesen verder. “Of zij worden afgemaakt, of zij belanden in de reeds overvolle asiels, waar zij in geval van overtal eveneens geëuthanaseerd zullen worden.”


“De feiten liegen er inderdaad niet om,” vult Dirk Blanchart aan. “Jaarlijks belanden bijna 50.000 honden in de Belgische asiels. Meer dan 80 % van deze dieren zijn kerngezond en ondergaan desalniettemin euthanasie. Bestaande kwekerijen verder laten uitbreiden, zal het dierenleed alleen maar verergeren.”

“Bovendien beweert iedere verkoper van een dierenspeciaalzaak naar zijn klanten toe dat zijn pups ofwel in huiselijke kring, ofwel bij een degelijke fokker zijn geboren. We kunnen er niet genoeg op aandringen dat mensen die een hond willen kopen, moeten aandringen om de vader en de moeder van de pup te bezoeken,” vertelt Marc Vermesen. “Mensen laten zich maar al te vaak bedotten en schaffen zich een totaal ongesocialiseerde pup aan, die vaak na enkele weken of maanden gedumpt wordt in een asiel of bij de dierenarts terechtkomt voor een spuitje. Bovendien zijn veel pups die op dergelijk grote schaal gekweekt worden, absoluut niet meer raszuiver. Het is ongelooflijk hoe, rekening houdend met alle reeds bestaande wantoestanden, een eventuele uitbreiding naar nog meer honden zelfs maar overwogen kan worden. Een uitbreiding toestaan zal het probleem alleen verergeren.”

Zowel ABA als BLID hebben geen problemen met degelijke fokkers, die zich beperken tot het kweken van een of twee rassen, die zij op een verantwoorde manier kunnen opvolgen en fatsoenlijk socialiseren.

”Een ding staat vast: Sint-Lievens-Houtem zal zijn naam en het dierenwelzijn in het algemeen geen eer aandoen indien ze de uitbreiding van deze puppiefabriek toelaten in hun gemeente. Deze aanvraag tot uitbreiding maken we kenbaar bij dierenliefhebbers en specialisten, die op hun beurt via e-mail hun opmerkingen en ongenoegen kunnen overmaken aan het gemeentebestuur. Tot 15 augustus ’07 ligt het dossier ter inzage op het gemeentehuis en kunnen er bezwaren worden overgemaakt. We roepen alle dierenvrienden dan ook op om massaal te reageren,” aldus nog Dirk Blanchart.


Reageren kan via e-mail: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Gelieve ook Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. en Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. in copy van uw bericht te plaatsen.