Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Politie wil niet meewerken Afdrukken E-mailadres

De locale politie Melle heeft deze voormiddag hun kat gestuurd voor een oproep voor het achterlaten van dieren.
In een verlaten pand aan de Potaardestraat te Gontrode (Melle), zitten er een twintigtal duiven, dat zijn achtergelaten sinds twee weken door hun huidige eigenaar.
Volgens de politie is een duif een vrij dier, wimpelden ze gisteren de hele affaire af tegen de nieuwe eigenaar van het pand, die BLID in kennis stelde van deze zaak.
“Volgens de wetgeving is het achterlaten van dieren strafbaar en dit geld ook voor duiven”, meent Dirk Blanchart de voorzitter van BLID.

De duiven zitten er te verhongeren en vorige week zijn er al zes duiven doorgereden op straat, volgen de nieuwe eigenaar van het pand. In een van de sterk vervuilde hokken ligt is er zelfs nog een dode duif te bespeuren. De duiven zonder oplossing laten zitten gaat met de tijd een probleem van overlast worden voor de locale buurt.

BLID wil dat de eigenaar wordt opgespoord en aangemaand zijn dieren eten te komen geven en ze ook mee te nemen naar zijn nieuwe locatie, maar zonder tussenkomst van de politie zal dit echter niet lukken. BLID zal ook de Belgische duivenbond inlichten, omdat er ook enkele geringde duiven zijn opgemerkt en er geld ook een wetgeving op het houden van reisduiven.

Niet alleen de duiven vormen er een probleem, de vorige bewoner heeft er een ernstige vuilnisbelt achtergelaten, met heel wat gezondheidsrisico’s. De man moet er ook nog veertien honden hebben gehad en de hokken waar de honden verbleven zijn niet aanzienlijk. De hokken achteraan de tuin, tussen het verwilderde struikgewas, liggen vol met uitwerpselen. Hieruit kan men uitmaken, dat de dieren die in deze hokken hebben gezeten, er zeker in een hel moeten hebben geleefd. Binnen in het huis staan nog ook een koelkast en diepvriezer met wellicht rotend vlees erin, de stank is er niet te harden.

BLID die deze morgen contact had opgenomen met de milieu-inspectie, kreeg te horen dat toch een zaak voor de politie is, gezien het een particulier eigendom betreft. Doch deze laatste hebben BLID telefonisch huiswaarts gestuurd, met als antwoord er zijn belangrijkere opdrachten. De houding en het optreden van deze politie, stelt heel weinig voor als het gaat om onze samenleving iets of wat, te proberen op het rechte pad te houden

Update 04-10-2007

Naar aanleiding van de nalatigheid gisteren van het politiekorps Regio Rhode & Schelde, heeft BLID vzw vandaag op Werelddierendag klacht ingediend bij het Comité P.

BLID pikt het niet langer meer dat politiekorpsen in onze plaats gaan beslissen of al dan niet vaststellingen van verwaarlozing worden gedaan. Volgens ons is het nog steeds het parket die beslist wat er met dergelijke dossiers moet gebeuren.

Onze organisatie gewoon laten staan of aan het lijntje houden, is lachen met onze organisatie en de werking. Der zijn zelfs politiekorpsen die onze medewerkers drie tot vier uur laten wachten op hun komst, zonder enige verwittiging en dan nog blijven onze mensen respectvol tegenover de politie.

BLID vzw houd zich alleen bezig met het opsporen en het aanpakken van dierenverwaarlozing, het instuderen van wetteksten is de hoofdzorg van onze vzw, vandaar dat onze medewerkers duidelijk op de hoogte zijn van wetgevingen.

Wij zijn steeds een reikende hand naar de officiële instanties, maar willen met respect worden behandeld.

Een houding van een politiekorps, zoals gisteren in Melle ligt beneden alle peil, zeker wanneer er duidelijke inbreuken zijn op het dierenwelzijn en het korps niet overgaat tot het nemen van vaststellingen.