Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

BLID verontwaardigd over de plannen van de veemarkt in Sint-Truiden Afdrukken E-mailadres

Met enige verontwaardiging volgt dierenrechtenorganisatie BLID het verloop van de onderhandelingen betreffende de veemarkt in Sint-Truiden. Eind december zouden de deuren sluiten van Sint-Truidens oudste handelsactiviteiten de veemarkt. De plannen van schepen voor Economie Roland Duchâtelet om de veemarkt in Sint-Truiden eind van het jaar op te doeken, kregen inmiddels een nieuwe wending.

Aanvankelijk drie, intussen al acht veehandelaars maken zich sterk de markt zelf te kunnen exploiteren. De veehandelaars hebben zich donderdag gemeld tijdens de bijeenkomst van schepen Duchatelet en burgemeester Vandenhove. Vooral deze laatste, burgemeester Vandenhove, wordt met argusogen bekeken door dierenrechtenorganisatie BLID.

“Waar is de tijd dat de burgemeester zijn leven zou hebben gegeven om een terugkeer van de dieren van boer Van Gilbergen uit Gelinden naar hun oorspronkelijke verblijfplaats te vermijden?” vraagt Dirk Blanchart, Voorzitter van BLID, zich af. “Hij heeft toen zelfs zelf administratief beslag gelegd op de dieren om hen te beschermen. Diezelfde senator en burgemeester Vandenhove, de grote voorstander van het dierenwelzijn, zit nu aan tafel met veehandelaars, om zijn veemarkt verder open te houden, ondanks het feit dat door een tekort aan dieren en te hoge personeelskosten voor de uitbating en opruiming van de verkoophallen, de veemarkt een verlieslatend bedrijf is.”

“Deze markt openhouden is puur de hand reiken aan de veehandelaars en de dieren onderwerpen aan verdere dierentransporten. Indien een dier op de veemarkt van Anderlecht niet opbrengt, kunnen de handelaars het nu nog eens proberen op de markt van Sint-Truiden. Zo blijft men rondrijden van markt naar markt, wat de lijdensweg van de dieren alleen maar verlengd,” vervolgt Dirk Blanchart. “We vinden dat een veemarkt in Vlaanderen en Wallonië al meer dan voldoende is, om veehandelaars toe te laten hun dieren kwijt te geraken. De toestanden op de veemarkten zijn er bovendien niet veel op verbeterd na het schandaal van enkele jaren geleden, getuige de schokkende beelden die vorige week de wereld ingestuurd werden door Animals Angels.”

BLID vraagt zich af waar de geloofwaardigheid van de burgemeester zit tegenover de dieren. Zal deze markt een diervriendelijke markt worden als ze volledig in handen komt van veehandelaars of gaat de burgemeester uitpakken met zijn befaamde dierenpolitie, om er op toe te zien dat de dieren met respect worden behandeld op een nu verlieslatende markt?
Heeft de burgemeester tijdens zijn onderhandelingen met de veehandelaars al afgedwongen dat er toezicht van dierenbeschermingsorganisaties moet mogelijk zijn? Zijn de veehandelaars al gescreend op hun inbreuken die ze begaan hebben op het dierenwelzijn? Een ding is alvast overduidelijk: dit is zeker een Open VLD zetje onder wellicht de aanvoering van Hilde Vautmans!

BLID blijft tegen het verdere openhouden van deze veemarkt! Misschien bent u dat ook en wil u het duidelijk maken aan het stadsbestuur van Sint-Truiden. Mail de burgemeester via Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.