Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

BLID wil goed verzorgde dieren in kerststallen Afdrukken E-mailadres

Tijdens de komende feestmaand wil BLID goed verzorgde en gezonde dieren in de kerststallen.
Sommige steden en gemeenten houden er nogal eens de traditie op na, om tijdens de kerstmaand hun stalletjes op pleinen en aan kerken te versieren met levende dieren.
Dan is het meestal de boer uit de omgeving die word aangesproken om een ezel, een rund en schapen te leveren aan de kerststal. Soms kan het wel eens schreiend zijn wat men te zien krijgt, zeker wat de ezels betreft. Sommige niets vermoedende kerststal verantwoordelijken laten maar begaan, als er maar dieren in hun kerststal staan.

Ezeltjes met niet verzorgde hoeven en schurftplekken op de huid worden wel eens tentoongesteld. Ook zijn sommige stallen heel erg klein gebouwd, waardoor de dieren een minimum aan plaats hebben Meestal staan ze ook in onafgeschermde kerststallen en steeds onbewaakt, voor het nachtelijke uitgaands publiek ten spot. “En dit zijn zaken die niet kunnen, zegt BLID-voorzitter Dirk Blanchart. We willen gezonde dieren in de stallen, met de nodige ruimte en ze verdienen respect, ze dienen er niet te staan om er de spot mee te drijven”.

Dierenrechtenorganisatie BLID zal aandacht hebben voor kerststallen met levende dieren tijdens de feestmaand. Ook zullen we de Federale Overheid Dierenwelzijn vragen of er geen duidelijke regels kunnen worden afgesproken met steden en gemeenten, die levende dieren vertonen in hun stallen.

BLID is alvast voor een gezondheidscontrole door een dierenarts, voordat de dieren de stal binnengaan. Ook willen we dat de dieren genoeg ruimte hebben om te liggen, te staan en om te kunnen bewegen.
Om de spot met de dieren tegen te gaan, zouden de dieren toezicht moeten hebben van een verzorger en de plaatselijke politie. En vanaf een bepaald uur zouden ze volledig moeten worden afgeschermd voor het nachtelijke publiek, zodat de dieren hun rust kunnen vinden. Meestal krijgen ze te maken met muziek, lawaai en veel mensen. In Nederland heeft men in sommige gemeenten al besloten geen ‘levende kerststal’ meer toe te staan, sinds dronken uitgaanspubliek met vuurwerk en stenen naar de dieren gooiden.

Het opleggen van een bepaalde tijdsduur, dat de dieren in de kerststal zouden mogen vertoeven om ze dan te wisselen met andere dieren, zou zeker ook geen slechte zaak zijn.
Dit kan perfect worden gecontroleerd want alle dieren in de kerststal, moeten bij wet ook een identificatie hebben.
“Indien gemeentebesturen geen aandacht hebben voor onze voorstellen, hoeft een levende kerststal helemaal niet meer voor ons. En mag er zelfs een volledig verbod komen nog dieren te gebruiken in kerststallen. Er zijn heel goede alternatieven die kunnen worden aangewend, waarbij dieren niet de dupe zijn, alsnog Dirk Blanchart”.