Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Eigenaars laten paard een doodstrijd sterven langs E17 Afdrukken E-mailadres


Na een strijd van meer dan een week is in de nacht van donderdag op vrijdag het paard langs de E17 te Kruibeke gestorven.
Onder het oog van honderden filerijders (Kennedytunnel) lag sinds vorige week een oud paard met koliek. Verontruste mensen die het paard van op de E17 autosnelweg soms uitgestrekt zagen liggen, belden onze organisatie met de melding van een “dood paard”.

Toen vorige week een medewerker van BLID op zoek ging naar het “dode paard”, bleek al snel dat het paard niet dood was maar toch in ernstige problemen verkeerde.
De gealarmeerde politie wist BLID telefonisch te melden de zaak te kennen en dat er niks meer aan het paard te doen was, een dierenarts had het paard ook al bezocht.
Na contact met de eigenaars van het paard bleek dat er een grote dierenliefde was, zodat voor hen euthanasie niet kon. “We hebben de eigenaar duidelijk gemaakt dat euthanasie wel eens het beste kon zijn voor het paard, omdat ze het nu wellicht een doodstrijd lieten lijden” zegt BLID-voorzitter Dirk Blanchart. Ondanks de aanbeveling van onze organisatie en hun verantwoordelijkheid, legden de eigenaars het lot van het paard in de handen van de dierenarts. Dagen heeft het paard op een weide gelegen in de vriestemperaturen, waardoor het wellicht ook onderkoeld zal zijn geweest. “De grote dierenliefhebbers hebben nu aan mishandeling gedaan”, is het oordeel van BLID. Het paard geeft de strijd opgeven en is uiteindelijk onder het oog van de filerijders die zo bezorgt waren om het dier gestorven.

De problemen op de weide zijn nog niet helemaal voorbij. Twee zwaar hoefbevangen pony’s waren het gezelschap van het paard. De ene staat stokstijf voor zich uit te staren en de ander ligt in elkaar getrokken op een hoopje stro. “Wellicht kampen deze dieren ook met veel pijn, hun slechte hoeven zijn het duidelijke bewijs, vandaar dat ze zich ook weinig of niet durven verplaatsen. Ze hebben zelfs nog geen aandacht als er iemand in hun buurt is”, zegt Dirk Blanchart voorzitter van BLID. Paardenkenners die langs de weide passeren spreken al dagen schande van deze situatie.
We hebben de eigenaar ook nog eens over deze problemen aangesproken en terug valt de handdoek in de ring van de dierenarts. Volgens de eigenaar komt de dierenarts volgende week de hoeven van de pony’s verzorgen. “Op dit ogenblik wordt de bewegingsvrijheid van de pony’s ernstig beperkt en wellicht met veel pijn. We willen na het bezoek van de dierenarts, de pony’s zien lopen op een degelijke manier ofwel dienen we gerechtelijk klacht in tegen deze toestand”, alsnog de voorzitter.