Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

FAVV heeft niet de juiste minister Afdrukken E-mailadres

Het FAVV kan maar vlug terug naar volksgezondheid. Dat stelt Dierenrechtenorganisatie BLID! In de huidige interim-regering is de minster van landbouw het wakende oog van het voedselagentschap en dit kan niet.

BLID-voorzitter Dirk Blanchart wijst erop dat deze toestand indruist tegen de controle op het dierenwelzijn van landbouwdieren. Sabine Laruelle (MR) nu minster van landbouw is twee jaar lang directeur-generaal geweest van de Fédération Wallonne de l'Agriculture. “Er mag dus verwacht worden dat ze zeker niet kritisch zal zijn tegenover de landbouw ".

Het FAVV is een gesloten boek als ze controles doen op het dierenwelzijn. “Nooit geeft deze dienst feedback van hun verrichte controles en spijtig genoeg zien we nooit een echte verbetering voor de landbouwdieren, waar deze dienst schoon schip zou moeten maken”, zegt Dirk Blanchart voorzitter van BLID.

De grootste klap was vorig jaar toen gedelegeerd bestuurder Piet Vanthemsche aankondigde ondervoorzitter te worden van de boerenbond. Zijn drijfveer om de stap naar de Boerenbond te zetten was zijn affiniteit met de landbouwsector en deze persoon stond dan aan het hoofd van een orgaan die boeren moest sanctioneren. “De heer Vanthemsche was ook zogezegd voorstander van de dierenbeschermingen. Nee, we hadden een wolf in schapenvacht, niet meer niet minder”, zegt Dirk Blanchart. Zoals een generaal marcheert, marcheren ook meestal zijn troepen.

De landbouwsector klaagt steeds steen en been, als ze in een slecht daglicht komen te staan, als er een verwaarlozing aan het licht komt. Maar ze vergeten dat het hun eigen mensen zijn, die sociaal aan de grond zitten en hun dieren niet meer naar behoren kunnen verzorgen, die hun imago bekladden. Oogluikend wordt dit toegestaan door het FAVV die deze problemen moet aanpakken en volgens ons laks optreed.

BLID hoopt dat bij de definitieve regering het FAVV weer een bevoegdheid wordt van Volksgezondheid. En er mag gerust eens aan de boom van het agentschap worden geschud.“Het zou zelfs opportuun zijn mocht er een minster enkel voor het dierenwelzijn en aangevuld met milieu worden aangesteld. En alle abtenaren van het FAVV zouden banden mogen hebben met de sector ”.

Ook Groen en consumentenorganisatie Test-Aankoop vonden ook al dat het FAVV niet bij de juiste minister zit.