Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

ILLEGALE VOSSENJACHT BARST WEER LOS Afdrukken E-mailadres

BLID ontving de afgelopen weken massaal klachten en vragen over de illegale vossenjacht. Overal in Vlaanderen lijken stropers op pad te zijn om vossen neer te knallen, terwijl de jacht op vossen sinds 15 januari gesloten en dus verboden is.

“De voorbije weken kregen we de ene oproep na de andere,” bevestigt Dirk Blanchart, Voorzitter van BLID. “Mensen in landelijk gebied zitten met heel veel vragen over de vossenjacht en weten niet wat nu wel en niet mag en hebben er geen idee van tot wie ze zich moeten richten als ze een inbreuk vaststellen. Laat ons hierover duidelijk wezen: er mag nu en de komende maanden NIET op vossen gejaagd worden. Deze diertjes zitten in volle paartijd, binnen enkele weken worden de vossenjongen geboren. Tijdens deze periode is het strikt verboden om te jagen, zowel overdag als ‘s nachts.”

BLID adviseert de bevolking om contact op te nemen met de lokale boswachters. De contactinformatie per regio is te bekomen via het Agentschap voor Natuur en Bos (www.bosengroen.be). “Wie ’s avonds laat of ’s nachts stropers ziet ‘lichten’, doet er goed aan om de nummerplaat te noteren en deze door te geven aan het Agentschap voor Natuur en Bos, zelf gaat men best niet in de buurt, te gevaarlijk om beschoten te worden” vertelt Dirk Blanchart. “Stropers zijn gemakkelijk te herkennen omdat ze heel traag met hun auto’s over de landwegen rijden en met felle lampen, waarvan het licht heel ver reikt, over de weides schijnen. Zo kunnen ze de vossen zien zitten tussen het groen. De diertjes blijven meestal stil staan, waardoor ze gemakkelijk kunnen afgeknald worden.”

“Veel mensen die de stad ontvluchtten en zich op het platteland gevestigd hebben, worden ’s nachts gewekt door het felle licht en de schoten. Zij weten vaak niet dat er stropers aan het werk zijn in hun achtertuin. We hopen vooral deze groep mensen te bereiken en te informeren, in de hoop dat zij inbreuken zullen doorgeven aan het Agentschap voor Natuur en Bos. Het Agentschap voor Natuur en Bos kon de afgelopen jaren verschillende stropers op heterdaad betrappen, maar informatie van de bevolking kan hen nog beter in staat stellen om hun werk uit te voeren,” besluit Dirk Blanchart.