Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

POLITIE ASSE KNALT SLAPENDE HOND NEER Afdrukken E-mailadres

Dochtertje van hondeneigenaar in shock na zien van haar vermoorde viervoeter
24 mei 2008  Nieuwsbericht  © BLID
Verontwaardiging, afschuw en ongeloof – het zijn woorden die het afgrijzen en het verdriet van een familie uit Asse onvoldoende omschrijven. Op vrijdagochtend schoot de politie van Asse zonder enige aanleiding in koelen bloede de in een zetel slapende hond Jul neer. De politie weigerde een PV op te stellen. Dit werd zaterdag aan BLID gemeld.

De American Stafford Jul van een familie uit Asse stond in de buurt algemeen bekend als een lieve en kindvriendelijke hond. Nooit waren er enige klachten over geblaf, lawaai, agressiviteit of enige andere vorm van overlast. Overdag speelde Jul met het dochtertje van het gezin, ’s avonds sliep hij in een bench, die op het terras aan de woning staat.

“Rond 1 uur ’s nachts gingen we donderdagavond slapen,” verklaart de eigenares van de hond. “Zoals gewoonlijk lieten we Jul bij het slapengaan in zijn bench. Om de een of andere reden is Jul uit zijn bench gekropen. Hij heeft zich op zijn gemak in de zetel genesteld, die op 2 meter van ons terras staat. Die zetel staat niet op de openbare weg en staat ook niet bij een buurman. Volgens de politie zou iemand hen opgeroepen hebben met de mededeling dat er een hond los liep.”

2 combi’s met 4 agenten, 1 vrouw en 3 mannen, kwamen rond 5.30 uur ter plaatse. Zij stapten niet uit hun combi’s, maar reden op het gras tot vlak bij de zetel en vuurden zonder enige aarzeling vanuit hun combi’s een schot af, recht door het hoofd van de slapende hond. De kogel ging dwars door het hoofd van Jul en dwars door de zetel.

De zwaargewonde hond kon nog uit de zetel krabbelen en probeerde weg te lopen van de agenten. Hierop schoten de agenten nogmaals op de zieltogende hond, recht door het hart. “Onze Jul had geen schijn van kans. Hij had nog nooit een vlieg kwaad gedaan. Hij lag rustig te slapen in zijn zetel !!! Waarom moest hij op zo’n vreselijke manier afgemaakt worden?” aldus nog de onthutste eigenares.

Gealarmeerd door de schoten, is het gezin opgestaan. Zowel de eigenaar en de eigenares van de hond als het jonge dochtertje, zagen de bebloede hond op straat liggen. Het kind is in shock. De agenten stelden zich arrogant op en weigerden een PV op te stellen. Ze weigerden ook om hun identiteit bekend te maken.

Toen de eigenares zich daags nadien aanmeldde bij het politiebureau om uitleg te vragen, kon niemand haar een reden geven voor de koelbloedige moord op haar hond. Er werd faliekant geweigerd om een PV op te stellen. Opnieuw weigerde men de namen van de agenten vrij te geven.

“De pijn van dit gezin is ondraaglijk,” zegt Dirk Blanchart. “Ze zijn door het barbaars gedrag van deze agenten hun beste vriend op onmenselijke manier kwijtgeraakt. Het dochtertje is volledig getraumatiseerd. Krijg dat maar eens uitgelegd aan een kind, dat de ‘politie uw vriend’ uw huisdier komt afknallen midden in de nacht! Dit kan niet door de beugel. De agenten hebben niet eens de moeite genomen om de eigenaars wakker te maken en om hen te vragen om de hond in zijn bench te plaatsen. Het dier vertoonde geen enkel teken van agressiviteit – het lag nota bene rustig te slapen in zijn zetel!!! Waar gaat dit naartoe in dit land, als de politie zomaar slapende huisdieren kan komen afknallen?? Als hier geen sancties voor komen, moeten binnenkort alle hondeneigenaars oppassen. Aangezien de politie, zelfs daags nadien, weigerde om een PV op te stellen, is het blijkbaar normaal en aanvaardbaar dat de politie huisdieren komt afschieten?? Zijn hier dan geen voorschriften voor?? Zijn we hier in een beschaafd land, waar regels inzake dierenbescherming gelden, of gaan we de Chinese toer op waar het ook normaal is dat weerloze dieren op straat afgeslacht worden?? Ik ben werkelijk BESCHAAMD over het gedrag van de politie. Er is zo veel dierenleed in ons land, zo veel verborgen dierenleed, zo veel dierenleed waar we machteloos tegenover staan – maar dit, dit slaat werkelijk alles. Dit is onnodige wreedheid. Deze agenten verdienen het niet om met een wapen rond te lopen. Welke hond wordt de volgende?? Gaan we nu iedere loslopende hond afknallen in België?? Is dat waar we naartoe gaan? Is dat de taak van de politie? Is dat waarvoor we belastingen betalen? Is dat het nieuwe veiligheidsbeleid? Beschaamd, echt beschaamd ben ik vandaag om Belg te zijn.”

BLID gaat nu klacht indienen bij het Comité P en volgt de zaak verder op.

Foto's: BLID

Hebt u een reactie voor ons, laat het ons weten: Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Update 04/06/2008

REACTIES BLIJVEN BINNENSTROMEN BIJ BLID
Burgers vragen duidelijkheid over doodgeschoten hond Asse

Donderdagnacht zal het twee weken geleden zijn dat de hond Jul in zijn zetel naast de woning van zijn baasjes, door de politie van Asse doodgeschoten werd. Twee lange weken vol pijn over het verlies voor het gezin dat zijn trouwe vriend verloor, twee weken waarbij het Comité P vooralsnog niets liet horen en twee weken waarin de reacties blijven binnenstromen. Een ding is zeker: Jul is bijlange nog niet vergeten.

“Het gebeurt wel vaker dat wij spontane reacties binnenkrijgen van mensen die willen reageren op de een of andere daad van dierenverwaarlozing of dierenmishandeling,” vertelt Dirk Blanchart. “Maar de reacties die op dit voorval binnenkomen, zijn werkelijk ongezien. De mensen vragen echt om opheldering. Zij willen weten wat er precies gebeurd is op 22 mei in Asse. Nu, bijna 2 weken na de feiten, komen er dagelijks nog 20 tot 30 mails binnen van mensen die vragen ‘hoe zit het’. Sommigen van hen plaatsten ook de burgemeester van Asse en de politiediensten van Asse in kopie van de mail. De website van BLID werd nog nooit zo vaak geconsulteerd als de voorbije twee weken, mensen hopen er informatie over de ware toedracht van de feiten te vinden. Ook vanuit Nederland blijven de reacties binnenstromen. Het enige wat wij kunnen antwoorden is: we weten van niets.”


Voorlopig kan BLID geen verdere informatie geven. “Wij hebben klacht ingediend bij het Comité P, maar mochten vooralsnog geen enkele reactie van Comité P ontvangen,” zegt Dirk Blanchart. “Is er een onderzoek bezig? Wordt dit een doofpotaffaire? Was er inderdaad sprake van een agressieve hond zoals de politie beweert? Of heeft de politie inderdaad in koelen bloede een slapende hond neergeschoten zoals de eigenaars beweren? Is er intussen een PV opgesteld ja dan nee? We hebben er het raden naar.”


Op vraag van talloze verontruste en verontwaardigde burgers, herhaalt BLID nogmaals zijn verzoek aan het Comité P. “Wij als dierenvrienden wensen dat er een ernstig onderzoek komt, en dat de waarheid aan het licht komt. Het kan niet dat dieren doodgeschoten worden naast hun huis en dat hier verder geen enkel gevolg aan gegeven wordt. BLID wil, net als vele anderen, opheldering,” besluit Dirk Blanchart.