Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Mooie trekwedstrijd voor boerenpaarden te Alden Biesen Afdrukken E-mailadres

Afgelopen zondag kon Alden Biesen genieten van een mooi en diervriendelijk Belgisch kampioenschap voor trekpaarden. “Wat er vorig jaar te brutaal aan toe ging, is er na een vergadering begin dit jaar met de trekpaardenvereniging, het gemeentebestuur en BLID”, uitgehaald zegt voorzitter Dirk Blanchart.

Vorig jaar was er zeer veel kritiek op deze trekwedstrijd. De dieren moesten op korte tijdsbestekken zeer hoge gewichten voortrekken onder luidgeroep en opgefokt van hun menners. Veel paarden stonden ter plaatse door te trappelen, omdat ze het gewicht niet konden trekken. Na iedere ronde wordt voor de overblijvers het gewicht verzwaard tot dat er één paard over blijft, die dan ook meteen de Belgische kampioen is. De wedstrijd eindigde vorig jaar met een gewicht van meer dan 2050 kg

Op de vergadering met de trekpaardenvereniging en gemeentebestuur, werd afgesproken dat het paard na drie weigeringen moest stoppen met zijn poging. Ook het schelden en slaan op de paarden was verboden. “We hebben een prachtige en sportieve wedstrijd gezien, die erg geapprecieerd werd door een massaal opgekomen publiek” zegt BLID – voorzitter Dirk Blanchart.

Zowel de jury, de omroeper, als de menners, hielden zich perfect aan de richtlijnen, en dit tot groot welzijn van de trekpaarden.
We kregen een mooie winnaar die als enige een gewicht van 1800 kg over een lengte 20 meter vooruit trok. In de echte finale was het zelfs de regel dat de paarden na één mislukte poging tot aanzetten moest ophouden met trekken. Ze mochten dan wel al dan niet éénmaal herkansen. Vele menners zagen echter het nutteloze van de herkansing in en staakten sportief de strijd.

Zowel de paardenvereniging, het gemeentebestuur en menners waren op de hoogte van de aanwezigheid van BLID tijdens de wedstrijd. We tekenden een groot verschil van het gewicht op, met dat van twee weken geleden, waar de winnaar het dubbele van gewicht trok 3600 kg, was onze aanwezigheid de aanleiding tot een diervriendelijke wedstrijd?
“Geen nood we gaan in de toekomst nog van deze wedstrijden anoniem bezoeken”, zegt Dirk Blanchart