Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

BLID ontmantelt een tweede oplichting met paarden in Oost-Vlaanderen Afdrukken E-mailadres

Een paar dagen terug sloeg BLID alarm dat het op zoekertjessites krioelt van opvangcentra die oude of kreupele paarden een mooie oude dag beloven. “Vaak gaat het om pure zwendel en worden de paarden doorverkocht”, zegt Dirk Blanchart voorzitter van BLID. Hoe meer aandacht dat we aan het probleem schenken, hoe meer getuigenissen van mensen die zijn opgelicht, dat we in onze mailbox krijgen, zelf met nieuwe locaties. Eentje daarvan is de paardenopvang Los Vaqueros in het Oost-Vlaamse Lede, dat wordt gerund door een moeder en haar dochter. Uit de getuigenissen blijkt dat alle mooie verhalen die op het Internet worden gepubliceerd, om slachtoffers te zoeken, niet worden nageleefd.

Een getuige maakte ons het volgende verhaal over:
“Ik had een Arabische volbloed merrie waarmee ik een hele weg afgelegd heb. Ze was een te moeilijk paard voor me en had serieus nog wat training nodig van een héél zeker iemand. Na maanden lessen volgen, hulp van andere mensen, etc....had ik mijn besluit genomen om een goede thuis voor haar te zoeken. Omdat ik dit dier erg graag zie wou ik in de eerste plaats een goede thuis voor haar. Een plaats waar ze constant weidegang heeft (niet opgesloten wordt in een stalletje) en gezelschap van andere paarden. En eventueel een plaats waar ik nog eens op bezoek kon om te zien hoe het met haar gaat. Hoewel ik voor mijn paard nog veel geld zou kunnen gekregen hebben, was dit voor mij niet het belangrijkste.

Ik nam contact op met Los Vaqueros. Er was onmiddellijk een plaats vrij voor een snelle beslisser. Mijn beslissing stond toen al vast dus ik ging op het aanbod in. Het eerste contact verliep via mail. De adoptie zou verlopen via een contract. Ik vroeg om het contract te kunnen doorlezen, maar dit werd steeds afgewimpeld (het was opgesteld door een advocaat en die had het op zijn computer staan, er stond niet veel in, ...). Ik vroeg haar me telefonisch te contacteren en ze belde me even later op. Het telefoonnummer verscheen als onbekend op mijn gsm. Ze klonk heel vriendelijk en begrijpend aan de telefoon. Ik mocht mijn paard steeds komen bezoeken, rijden (of op een ander paard), alleen stonden de paarden soms in de Ardennen... Ik was even min of meer gerustgesteld. Het vervoer gingen zij regelen en ik wou ook nog de hoefsmid betalen omdat haar hoefjes dringend terug bekapt moesten worden. Ik schreef het bedrag van 175 euro netjes over op hun rekening, zodat het zeker op hun rekening zou staan als ze haar een paar dagen later zouden komen ophalen.


Die nacht heb ik geen oog dicht gedaan...het voelde ergens niet echt ok. Ik zat steeds te denken aan het contract dat ik niet te zien kreeg. De andere dag begon ik op Internet te surfen naar mensen die hun paard ook naar deze opvang hadden afgestaan. Zo kwam ik terecht op een blog waar men waarschuwde voor een paardenopvang dat een verdoken handel bleek te zijn. Ik surfte naar haar site en kopieerde het adoptiecontract. Vervolgens stuurde ik haar een mail dat ik liever onder een adoptiecontract mijn paard afstond. Ze zei dat dit niet mogelijk was en plots was ze niet meer bereikbaar (telefonisch en via mail) van dinsdag tot de vrijdag avond (paard zou vrijdag opgehaald worden), omdat ze met de kinderen de tijd ging doorbrengen. Ik mailde onmiddellijk terug dat ik wou annuleren. Daarna heb ik haar 5 keer proberen te bellen...uiteindelijk belde ze me zelf terug. Ik heb toen gezegd dat ik wou annuleren omdat ik me niet 100 % goed voelde bij de opvang. Ik vroeg haar mijn geld (vervoer en hoefsmid) terug te storten. Dat bleek een probleem want de man van het vervoer werkte met contract. Ik zei dat ik bereid was om te betalen als ze me het contract doormailde en dat het uiteraard geen probleem was om de hoefsmid terug te betalen. Ze liet me weten dat ze geen scanner had. Ik heb gezegd dat ze dan maar een foto moest trekken van het document en dat ze, vermits er foto's op haar site staan, ze dat wel heeft.

“Sinds BLID aandacht schenkt aan dit probleem is ook de blog van Los Vaqueros verdwenen van het Internet, alsook de oproepen op kapaza en nog andere sites waar men gratis gebruik kan van maken. Los Vaqueros is ook niet vergund als opvangcentra. BLID wil dat de FOD Dierenwelzijn iets onderneemt tegen de niet-vergunde opvangcentra, voordat er nog dieren worden gebruikt voor oplichting. Ook is het vijf voor twaalf, wat de gerechtelijke instanties betreft en vragen wij, dat zij ook een onderzoek starten naar de handelingen van Los Vaqueros. De getuigenissen die wij nu al in ons bezit hebben, willen we zeker overmaken aan hun diensten”, aldus Dirk Blanchart.