Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

BLID onthult wanpraktijken in pseudo-opvangcentra voor dieren Afdrukken E-mailadres

BLID trekt opnieuw aan de alarmbel. “En het is hoognodig ook,” zegt BLID-voorzitter Dirk Blanchart. “Er moet dringend schoon schip gemaakt worden in de pseudo-dierenasielen en opvangcentra voor dieren. Ik sta versteld van de wanpraktijken die dagelijks plaatsvinden in België.”

BLID ontving de afgelopen dagen heel wat emails, naar aanleiding van het persbericht over de wanpraktijken van Nathalie Bakker – Van der Kamp. BLID riep dierenvrienden op om hun verhalen door te sturen naar een speciaal e-mail adres Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . “De prikkelingen rond Nathalie Bakker en de verklaringen in e-mails die BLID op het emailadres Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. de afgelopen dagen mocht ontvangen, wijzen erop dat heel wat zogezegde organisaties of personen met een liefde voor dieren, gewoon kleine handelaars zijn, die misbruik maken van dierenleed en er niet voor terugdeinzen om dierenvrienden op te lichten,” zegt Dirk Blanchart. Hij benadrukt dat het hier vooral gaat over niet-vergunde en dus onwettige opvangcentra voor dieren.

“We vallen gewoonweg achterover als we de verhalen lezen, de prijzen voor een adoptiedier swingen de pan uit, om maar te zwijgen van de dreigementen die eventueel interesseerde mensen krijgen indien ze niet gewillig ingaan op de overname van een zogezegd verwaarloosd dier”, weet BLID-voorzitter Dirk Blanchart.

“Het meeste gesjoemel vinden we bij de paarden. Prijzen die de 1000 euro overschrijden voor een adoptiepaard, zijn schering en inslag. Dit is gewoon schandalig en moet stoppen. Een aanvaarbare adoptieprijs is een vast bedrag onder de slachtprijs, zowel voor een paard, pony, als ezel. Ook de leugens die bepaalde ‘dierenvrienden’ aan eventuele adoptanten vertellen, zijn niet bij te houden. Er wordt gelogen over de ouderdom en herkomst van het dier. Oude paarden worden berijdbaar verklaard, terwijl ze gratis zijn afgestaan door hun eigenaar, omdat er niet meer kan worden op gereden. Ook worden aan eigenaars die hun paard toevertrouwen aan de oplichtende organisaties of personen, beloofd dat hun paard een gelukkige oude dag zal krijgen ergens op een weide in de Ardennen, terwijl er helemaal geen weide te bespeuren is in de Ardennen. En dit is nog maar het topje van de ijsberg.”

BLID citeert hieronder enkele melders, wiens identiteit geheim dient te blijven.

“Ik ging kijken voor een 18-jarige merrie die er volgens mij maar mager uitzag en waar ze 400 euro voor vroegen. Ik vroeg naar de voorwaarden want ik zou ze adopteren met een contract. Dus ik vroeg naar het contract en wat dat inhoudt, ik krijg het niet te zien. Ik weet ook dat ze moeten gechipt zijn en ik vraag ook naar de papieren, alsook het boekje van een dierenarts wat ze me ook niet kunnen voorleggen. Ik ga met gemengde gevoelens weg want ik weet niet wat ik koop. Ik vraag achter een website voor meer informatie, hebben ze ook niet. Dus nog wat verder gemaild en omdat ik niet zo vlug besliste hebben ze het paard aan iemand anders verkocht wat hun volste recht is. Ik krijg een paar dagen nadien een mail dat ze een ruin hebben waar ze 550 euro voor vroegen en of die goed is en of ze deze misschien moeten brengen,” luidt het verhaal van een melder.

Een ander verhaal luidt als volgt:

“Bij een bepaalde organisatie kun je een paard/ezel/pony gratis afstaan en ze krijgen dan een blijvende thuis. De paarden worden zeker niet verkocht wordt er gezegd. Helemaal niet waar!” mailt ons een andere getuige. “Ik had mijn paard afgestaan om zijn oude rustige dag daar te kunnen doorbrengen, hij is een ruin van 20 jaar en loopt mank aan de voorpoot, volgens hun informatie tegenover adoptanten was mijn paard 13 jaar. Je kunt je wel goed vergissen in mensen!”

“Bleek dat mijn paard verkocht was en bereidbaar verklaard, hoewel er NIET meer op gereden kan en mag worden! Ik kreeg telefoon uit zandhoven dat mijn paard door de politie binnengebracht was aangezien hij op straat liep naast een drukke autosnelweg. Een mank paard vervoeren naar de kanten van Antwerpen vind ik ook niet zo voor de hand liggend. Deze mensen zijn handelaars en leugenaars. Er lopen al meerdere klachten tegen hen maar er wordt niets aan gedaan! Ook verkopen ze dus paarden onder verschillende namen op kapaza en er komen altijd maar meer paarden bij. Mijn paard ben ik dus gaan halen in Zandhoven en ik heb ze daarover gemaild, kreeg ik te horen dat ze van niets wisten, de dag erna was hij gaan grazen en de dag daarop was hij geadopteerd, ze bedreigden me zelfs met gerechtelijke stappen,” alsnog een andere getuige.

Over sommige dierenasielen kwamen meldingen binnen dat voor de ene hond een hogere adoptieprijs aangerekend werd dan voor een andere. “Sommige dierenasielen vragen voor een kruising of straathond 50 à 100 euro adoptiegeld, terwijl ze voor rashonden 150 tot 200 euro vragen. Dit kan duidelijk niet,” zegt Dirk Blanchart.

Websites zoals Kapaza spelen een grote rol in het instandhouden van dergelijke oplichtingspraktijken. “Een BLID medewerker plaatste het persbericht over de oplichting van Nathalie Bakker – Van der Kamp op Kapaza, aangezien zij maar liefst 17 gekende advertenties geplaatst had op deze zoekertjeswebsite,” vertelt Dirk Blanchart. “Enkele uren later stuurde Kapaza een bericht dat het persbericht in de diverse rubrieken VERWIJDERD was. Kapaza wordt dus geïnformeerd over het feit dat er oplichters aan het werk zijn op hun website, maar in plaats van hier iets aan te doen, wissen ze gewoon waarschuwingen aan bezoekers van hun website over het bedrog. Toen de BLID medewerker vroeg naar uitleg, kwam hierop geen enkele reactie van Kapaza. Ook hier moet een oplossing voor komen.”

BLID vind dat paal en perk moet worden gesteld aan het illegaal verhandelen van dieren onder het mom van “dierenliefde”. “We stellen voor dat alle centra met een erkenning voor asiel of opvang hun maximumprijzen voor een adoptie moeten kenbaar maken aan het ministerie voor dierenwelzijn en deze prijzen ook duidelijk moeten afficheren in het asiel zelf. Ook standaardcontracten voor adoptie van dieren moeten er komen. Indien de gevraagde prijzen te hoog liggen moeten ze worden teruggeschroefd. Op deze manier moet het gesjoemel ophouden en zullen er ook geen mensen meer worden opgelicht. Deze maatregelen kunnen er voor zorgen dat alle asielen gelijke kansen kunnen krijgen tot het slagen in hun werking – het opvangen en herplaatsen van dieren,” besluit Dirk Blanchart.