Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

BLID behaalt erkenning dierenasiel Afdrukken E-mailadres

Na een grondig onderzoek van de FOD dierenwelzijn bekwam BLID vrijdag laatstleden zijn erkenning als dierenasiel. De erkenning zal het mogelijk maken om honden, katten en andere diersoorten op te vangen en een nieuwe thuis te bezorgen en is geldig tot 2018.

“Alles is een uitloper van de actie van vorig jaar in Lede, waar BLID een opvang zocht voor de 20 honden, ganzen en konijntjes van een mevrouw die uit haar krotwoning werd gezet,” herinnert BLID-voorzitter Dirk Blanchart zich levendig. “Het is alsof het gisteren pas gebeurde, zo’n indruk heeft deze actie toen op me nagelaten. BLID organiseerde een actie om op korte tijd de dieren een nieuwe thuis te geven, want de vrouw had geen geld om asielkosten te betalen. Er kwam veel protest van de dierenasielen, die vonden dat wij als dierenrechtenorganisatie niet de taak hadden om een opvang te voorzien voor dieren in nood. De tijd en het geld ontbrak echter om de normale procedure te volgen – de enige optie die BLID had om de dieren te redden, was om zelf voor een nieuw onderkomen voor de dieren te zorgen en gasttehuizen te vinden.”

“De erkenning als dierenasiel betekent niet dat BLID zich volledig gaat toespitsen op asielwerking. Nee, we blijven ons bezighouden met terreinwerk, maar indien nodig doen we een actie zoals in Lede nog eens over, als we daarmee dieren kunnen helpen”, zegt Dirk Blanchart. “We beschikken over het nodige materiaal om ergens op het terrein een hulpactie op touw te zetten voor dieren. Er is een grote tent met een werkruimte voor de administratie en voor onze dierenarts om de dieren te controleren op ziektes, chip, enz..”

In deze moeilijke tijden zullen acties zoals in Lede wel eens hun nut voor dieren kunnen bewijzen. De armoede rukt op bij de mensen, maar de dieren mogen er niet het slachtoffer van worden. “BLID moet geen financiële tussenkomst hebben als er dieren moeten worden geplaatst. We verwachten alleen dat de dierenartskosten worden betaald door de eigenaars,” vindt BLID-voorzitter Dirk Blanchart.

Bij dergelijke noodacties zal de eigenaar van de dieren, die wordt geholpen door BLID een document van afstand moeten ondertekenen. De adoptant van een dier zal de nodige administratie moeten doorlopen zoals bij de andere dierenasielen gebruikelijk is.