Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

BLID wil betere communicatie rond het verbod van de hondensoort Pitbull terriër Afdrukken E-mailadres
Heel wat gemeenten hebben een verbod opgenomen in hun politiereglement, dat honden die vallen onder de soort “Pitbull” niet mogen worden gehouden op het grondgebied van de gemeente of dat je met deze honden het grondgebied van de gemeente niet mag betreden.

Een pitbull is geen hondenras, al wordt dit vaak gedacht. Een pitbull wordt gemaakt door het fokken van andere rassen op bepaalde kenmerken, waaronder een brede kaak en atletische bouw. De Amerikaanse Staffordshireterriër, Amerikaanse Pitbull terriër, Indiase Bull terriër,  Staffordshire-bulterriër, Dogo argentino, Bulterriër, Buldog  worden gebruikt om ongeregistreerde raskruisingen mee te maken. Dus alle honden hier opgesomd vallen onder de soort “Pitbull”.

Enkele gemeenten waarvan we het politiereglement opzochten, Wijnegem, Ieper, Sint-Lievens-Houtem, Herzele, Zottegem, Harelbeke, Wetteren, Laarne, Wichelen, Borsbeek, De Panne, Overijse, Koksijde en wellicht nog meerdere, hebben dit verbod al ingevoerd. Maar we stellen vast dat er in sommige gemeenten niet word opgetreden door de politie, die het reglement zouden moeten kennen. Vaak schaft iemand zich zo een hond aan, omdat ze het opmerken van andere inwoners.

Gemeenten die het verbod in hun reglement opgenomen hebben, vragen we bestaande inwoners en nieuwe inwoners voldoende te informeren. Waar het onmiddellijke vertrek van pitbulls wordt geëist, moet de eigenaar de tijd krijgen om een nieuwe thuis of oplossing te zoeken voor zijn hond. Euthanasie mag niet onmiddellijk de drastische oplossing zijn. Sommige gemeenten waar we ons oor te luisteren hebben gelegd, vragen een bewijs van een dierenarts (bewijs van euthanasering) ofwel het bewijs dat de dieren op een rechtmatige basis ondergebracht zijn op een locatie buiten het grondgebied.

Het verbod van het houden van een Pitbull terriër, zou moeten worden opgenomen in de checklist, die nieuwe inwoners kunnen inkijken, als ze in een bepaalde gemeente komen wonen. Het verbod gebeurt vaak naar aanleiding van een ernstig bijtincident. Meestal stellen eigenaars van deze hondensoort, zich nonchalant op en beseffen ze niet eens de gevaren. Mensen, kinderen en andere honden worden vaak zonder reden aangevallen, met zware gevolgen. Ze worden soms ook ongecontroleerd gehouden, zodat deze honden hun eigen bestaan kunnen of moeten leiden en dan kan het niet anders dan mislopen.