Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Klachten voor verwaarloosde paarden niet bij te houden Afdrukken E-mailadres

‘Het is heel vroeg voor de winter, dat er meldingen worden gedaan van verwaarloosde paarden’ zegt Dirk Blanchart voorzitter van BLID. De reden hier voor zijn dat iedereen zich moeiteloos een paard kan aanschaffen, door de lage aankoopprijs. Het aankopen van een paard gebeurt meestal tijdens de zomermaanden. Vele denken dan niet aan de winter en dat een paard dan ook extra verzorging nodig heeft.
dsc_2050
‘Met de winter voor de deur verwachten we dramatische situaties. Er is minder hooi en vele zullen het dure paardenvoeder moeten aankopen en dan pas zal de miserie maar beginnen’ denkt BLID - voorzitter Dirk Blanchart. 'Heel wat eigenaars zullen de onderhoudskosten van hun paard niet meer aan kunnen en laten het dier in een wei staan, met verwaarlozing tot gevolg.'

Er is een overaanbod van paarden, daar door zijn ze heel goedkoop, vandaag kan je er makkelijk één kopen voor 600 tot 1.000 euro. Veel paarden worden door handelaars aankocht aan de slachtprijs, zo'n 80 cent per kilogram. Daarna worden deze paarden aan leken verkocht als rijpaard. Veel paarden worden ingespoten om te verdoezelen dat ze manken, onhandelbare paarden worden verdoofd net voor de verkoop, om kalm te blijven. Maar als het paard dan thuis is, blijkt dat je een kat in een zak hebt gekocht. Veel liefde blijft er dan niet meer over en het paard wordt gedropt op de een of andere weide.

We hopen dat de overheid streng zal omgaan met onze klachten, zowel van de dienst dierenwelzijn, als van de gerechtelijke overheid. Hoge boetes opleggen heeft geen zin. Mensen die hun dieren verwaarlozen, doen dat vaak uit onwetendheid en geldgebrek. Hoe zouden zij dan een hoge boete kunnen betalen?’Levenslang geen dieren meer mogen houden, blijkt voor ons de beste oplossing’ alsnog de voorzitter van BLID