Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Verknal het niet voor dieren! BLID roept op tot diervriendelijke jaarwisseling Afdrukken E-mailadres
donderdag 26 december 2013 15:45

Traditiegetrouw roept BLID ook dit jaar alle feestvierders op om tijdens de jaarwisseling rekening te houden met dieren. Voor veel dieren, huisdieren, maar ook dieren op boerderijen of in parken is het geknal van vuurwerk namelijk een angstaanjagende gebeurtenis. Dieren raken in paniek, lopen weg en kunnen zelfs gewond raken en ongevallen veroorzaken. Door het lawaai te beperken, en met wat handige tips voor eigenaren kan men veel dierenleed voorkomen.

 

Uit ervaring blijkt dat het gevaar van in paniek rakende dieren niet denkbeeldig is. Huisdieren lopen weg en verwonden zich of raken zoek. Maar ook angstreacties komen veel voor. Vooral honden zijn erg bang voor de knallen en zoeken veelal een schuilplaats. Deze vervelende gevolgen van de feestelijke jaarwisseling zijn goed te beperken. Belangrijk is dat eigenaars van dieren tijdens de jaarwisseling extra goed op hun dieren letten. We weten uit ervaring, dat sommige eigenaars van paarden, zelfs de wacht houden bij hun dieren, tot de ergste knallen voorbij zijn.

Een paar praktische tips: Haal alle dieren naar binnen, als het kan! Laat de hond op oudejaarsnacht aangelijnd uit. Houd katten in huis en zorg dat kattenluik, ramen en deuren gesloten zijn. Bevestig een naamkokertje aan de halsband van uw huisdier, zodat ze snel en makkelijk teruggevonden kunnen worden, indien er niet onmiddellijk een chiplezer bij de hand is. Is het dier erg bang voor vuurwerk, haal dan wat kalmeringstabletten bij de dierenarts. Laat radio of tv aan, als je huisdier alleen thuis is. Hou rolluiken naar beneden, zodat de lichtflitsen niet kunnen worden gezien, door je huisdier.

Paarden en andere weidedieren worden het best binnen gehaald, zodat ontsnappen ook voor hen onmogelijk wordt. Communiceer met de landbouwers in uw buurt, dat je gebruik gaat maken van vuurwerk, dan zijn zij extra geïnformeerd, om de nodige maatregels te treffen.

Loopt het toch allemaal een beetje mis en zijn uw dieren of dieren van andere eigenaars toch ontsnapt, verwittig zeker het nummer 101. Zodat verder drama’s door ongelukken met dieren, vermeden kunnen worden.

Let op!: In vele gemeenten is het gebruik maken van vuurwerk volledig verboden!

Reageer via facebook