Over BLID

 "BLID" is een organisatie voor dierenwelzijn, met de klemtoon op "welzijn van" en "respect voor” dieren.

Lees meer...

BLID nieuws

Wij voegen de daad bij het woord en willen dat er beterschap komt voor dieren, ze moeten het goed hebben hier in België.

Lees meer...

Steun BLID

Wij hebben steun nodig van mensen zoals u, om dieren een dierwaardig bestaan te kunnen bieden.

Lees meer

Hondsdolheid : 12 honden illegaal binnengebracht in België de laatste 6 weken Afdrukken E-mailadres
dinsdag 14 januari 2014 19:55

In de laatste 6 weken werden in België 12 honden illegaal binnengebracht uit risicolanden, landen die niet vrij zijn hondsdolheid, nl. Hongarije, Roemenië, Slovakije, Spanje, Polen, Estland en Frankrijk. Omdat er geen enkele test bestaat om hondsdolheid bij levende dieren op te sporen en omdat het soms maanden duurt vooraleer dieren symptomen vertonen en de symptomen niet altijd even duidelijk zijn, werd in 4 gevallen, waarin het risico op besmetting te groot werd geacht, euthanasie opgelegd. Dit is een drastische maatregel maar één die nodig is om te voorkomen dat de eigenaar, zijn kinderen, andere personen of gezelschapsdieren zouden besmet worden!

 

Wereldwijd sterft er elke 10 minuten iemand aan hondsdolheid. Hondsdolheid komt nog voor in meer dan 150 landen, waaronder veel favoriete vakantiebestemmingen.

Hondsdolheid is een zoönose (een ziekte die door dieren wordt doorgegeven aan mensen) die wordt veroorzaakt door een virus. Het is één van de gevaarlijkste en de meest gevreesde zoönose. De ziekte infecteert huisdieren en wilde dieren, en de mens wordt besmet door het speeksel van een besmet dier, wanneer deze likt, krabt of bijt of zelfs door contact met een wonde van een hondsdol dier.

Het kan tot 6 maanden duren vooraleer een besmet dier de eerste symptomen vertoont. Echter twee weken voor het verschijnen van de eerste symptomen kan het al andere mensen en dieren besmetten omdat zijn speeksel al virus bevat. Hierin schuilt juist het gevaar. De enige kans om een besmetting van hondsdolheid tegen te houden, is een behandeling binnen de 24 u na contact met een besmet dier. Net omdat een besmet dier al 2 weken virus uitscheidt zonder dat het symptomen vertoont, wordt de behandeling dikwijls véél te laat gestart. Zodra er symptomen zijn, is hondsdolheid bij mensen en dieren altijd dodelijk.

Een zekere diagnose kan enkel verkregen worden na autopsie van het overleden dier. Dieren die op het moment van de euthanasie nog geen symptomen vertonen, testen dikwijls nog negatief hetgeen niet wil uitsluiten dat ze niet besmet zijn. De incubatieperiode, de tijd die verstrijkt tussen de besmetting en de eerste klinische symptomen, kan immers 6 maanden duren. Enkel op het einde van de incubatieperiode of op moment dat de dieren al symptomen vertonen, zal het dier positief testen.

Breng hoe goedbedoeld ook, nooit dieren mee uit risicolanden! Omwille van het gevaar voor een eventuele besmetting past het FAVV de voorschriften omtrent de invoer van dieren uit door hondsdolheid getroffen landen altijd zeer nauwgezet toe.

Ter herinnering !

In België is vaccinatie tegen hondsdolheid voor honden, katten en fretten steeds VERPLICHT ten zuiden van Samber en Maas en op alle Belgische kampeerterreinen.

Indien u op reis gaat buiten Europa met uw huisdier (hond, kat en fret), neem dan tijdig contact op met uw dierenarts en met de Provinciale Controle-Eenheid van het FAVV in uw buurt. Zo komt u niet voor onaangename verassingen te staan!

BRON: FAVV